« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
IZLOŽBE

Peščenica-Žitnjak - od intimnih kutaka do raširenih okvira u galeriji Modulor

Na izložbama se kroz fotografije pojedinih objekata i mape njihovih lokacija prikazuju ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice

Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti
Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti (Arhiva)
Više o

izložba

,

galerija Modulor

,

Toni Bešlić

,

Nikola Šimunić

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor otvara svoja vrata u utorak, 26. ožujka 2019. u 19 sati izložbi Peščenica-Žitnjak - od intimnih kutaka do raširenih okvira. Za koncept izložbe zaslužan je Toni Bešlić, a fotografije je izradio Nikola Šimunić.

Ovaj ciklus izložbi tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Do sada su u okviru tog ciklusa napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu, Središtu grada i Novom Zagrebu, a ovom prilikom se predstavlja Peščenica-Žitnjak. 

Izložba traje do 12.4.2019. Ulaz je slobodan.

Na izložbama se kroz fotografije pojedinih objekata i mape njihovih lokacija prikazuju ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. To je i pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju.

Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak zaprema jugoistočni dio Zagreba. Prostorne i oblikovne krajnosti, karakteristične za svaki veliki grad, ovdje najviše dolaze do izražaja. Na jednoj strani konsolidirana područja s gustom gradnjom i definiranim sustavom prometnica, na drugoj pak rahle i fragmentirane strukture u prelijevanju bez kraja i konca. Tvornice, skladišta, uredska zdanja i trgovački centri pokraj obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Četvrt u kojoj su donedavno prevladavali najelementarniji parametri arhitektonskoga projektiranja: raster i modul. S jedne strane odmjereni urbanistički potezi, prostori puni intimnih kutaka, a s druge strane duboki i beskonačni obzori. 

24.03.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh