« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO

Peru proglasio izvanredno stanje na sjeveru zemlje

U regiji Caramarca već 11 dana traju žestoki prosvjedi zbog najave otvaranja novih rudnika zlata, a policija više nije u stanju samostalno kontrolirali situaciju

Fotografija vijesti
Više o

Peru

,

neredi

,

Južna Amerika

,

Ollanta Humala

Zbog sve jačih prosvjeda organiziranih u povodu otvaranja novih rudnika zlata na sjeveru zemlje, predsjednik Perua Ollanta Humala proglasio je izvanredno stanje, čime je omogućio slanje vojske koja bi trebala pomoći u suzbijanju prosvjeda, javlja Hina.

Humala je u poruci naciji rekao da će izvanredno stanje trajati 60 dana tijekom kojih će biti uspostavljen "mir i unutarnji red". Tijekom trajanja izvanrednog stanja ograničena su prava okupljanja i javnih prosvjeda.

U regiji Caramarca već 11 dana traju prosvjedi zbog najave otvaranja novih rudnika zlata. Prosvjednici kažu da će novi rudarski projekt Conga tvrtke Newmont Mining dovesti do ugrožavanja resursa pitke vode i zagađenja okoliša. U sukobima prosvjednika i policije dosad je ozlijeđeno najmanje 10 osoba.

Vlada je zbog prosvjeda suspendirala daljnji rad na projektu i naručila hidrološku studiju. Humala ne želi ugroziti ovu investiciju vrijednu 4,8 milijardi dolara, naglašavaju politički analitičari.

05.12.2011. 08:58:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh