« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
ODGODA

Perseverance na Mars ide 22. srpnja

Lansiranje rovera Perseverance na Mars odgođeno je do 22. srpnja zbog problema s opremom za potporu na zemlji, priopćila je NASA

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Perseverance

,

Mars rover

Problem je otkriven za vrijeme stavljanja svemirske letjelice u zaštitni omotač, koja ide na vrh rakete Atlas 5, objavila je američka svemirska agencija NASA.

"Gotovo spremni za polazak", napisala je u tvitu.

- Za rješavanje problema kontaminacije bilo je potrebno dodatno vrijeme, navodi se u priopćenju NASA-e. Tisuću kilograma težak rover trebao je biti lansiran iz Cape Canaverala na Floridi 17. srpnja.

U slučaju još jedne odgode, misija ima oko tri tjedna za daljnje pokušaje lansiranja kako bi stigla na Mars do veljače 2021.

Ako Perseverance ne krene na Mars ovog ljeta, projekat bi morao pričekati do rujna 2022. da bi se ponovo pokušalo, što bi ozbiljno utjecalo na dugoročne ciljeve programa NASA-e za istraživanje Marsa i povecalo ukupni rizik misije, navode u svemirskoj agenciji.

Rover, koji je veličine malog automobila, tražit će znakove drevnog života mikroba na Marsu i imat će opremu za proučavanje klime i geologije te prikupljanje uzoraka kamenja i tla. 

02.07.2020. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh