« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FUJ, KLICE

Perite ruke nakon bankomata

Bankomati su prljaviji od javnih WC-a, obavezno operite ruke nakon uporabe, upozoravaju britanski znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

bakterije

,

pranje ruku

,

javni wc

,

klice

,

bankomat

Iako novčanice dolaze iz automata pa izgledaju sigurno, nakon svakog podizanja novca bismo trebali dobro oprati ruke. Problem je, naime, u tipkovnicama bankomata koje se koriste za unošenje pina, a na kojima se, prema britanskim mikrobiolozima, nalazi više klica nego u javnim WC-ima.

Istraživači su sa štapićima od vate prošli preko tipkovnica bankomata i WC sjedala na javnim mjestima diljem Velike Britanije. Uzorci su poslani na analizu u laboratorij, a rezultati su porazni - pronađeni su uzročnici infekcija iz roda Pseudomonas i Bacillus čije podvrste uzrokuju probavne smetnje.

"Iznenađeni smo količinom klica. Također, nismo očekivali da ćemo bakterije koje su tipične za javne toalete pronaći na bankomatima", rekao je voditelj studije Richard Hastings za Daily Mail.

Mikrobiolozi upozoravaju da je pranje ruku najbolja metoda prevencije, posebno nakon korištenja bankomata, WC-a i javnog prijevoza. Ruke je pritom nužno oprati vodom i sapunom, a ako je moguće i lakšim dezinfekcijskim sredstvom. Voda bi prilikom pranja trebala biti topla.

Za vrijeme kretanja na javnim mjestima trebali bismo dodirivati što je manje moguće predmeta i površina. "Vrata pokušajte otvarati laktovima, a tijekom zime su praktične rukavice", kaže Hastings. Naravno, s rukavicama zatim nije uputno dirati lice, a bakterije iz odjeće mogu izaći pranjem na najmanje 60 stupnjeva.

24.01.2011. 22:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh