« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PROMJENA POLITIKE

Pentagon odobrio novačenje homoseksualaca

Kandidati koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost više ne mogu biti odbijeni pri pristupanju američkoj vojsci zbog svoje seksualne orijentacije

Pentagon odobrio novačenje homoseksualaca
Pentagon odobrio novačenje homoseksualaca (Getty Images)
Više o

homoseksualci

,

Pentagon

,

grčka vlada

Američko ministarstvo obrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona.

Uputstva iz kadrovskog ureda Pentagona poslana su zapovjedništvima za novačenje u petak, rekla je glasnogovornica Cynthia Smith, prenosi CNN. Službenicima za novačenje je rečeno da ako kandidat ili kandidatkinja ne prikrivaju homoseksualnost a ispunjavaju ostale uvjete za novačenje, njihova prijava može ići u obradu. Oni koji rade na novačenju ne smiju u tom postupku pitati kandidata je li homoseksualac.

U uputstvima se također podsjeća službenike za novačenje da trebaju upoznati podnositelja zahtjeva s mogućnošću da odluka suda bude opozvana, pri čemu bi se Pentagon mogao ponovno vratiti na politiku "ne pitaj, ne govori", rekla je Smith. Savezna sutkinja u Kaliforniji Virginia Phillips ubrzo bi trebala odlučiti hoće li povući nalog o zabrani provedbe politike "ne pitaj, ne govori" na zahtjev vlade, koja priprema žalbu na njezinu odluku.

Skupine koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke, upozorili su protiv prijavljivanja u vojsku dok je odluka o politici Pentagona još u žalbenom postupku na sudu. Skupina Mreža za pravnu obranu vojnika (SLDN) u utorak je izdala posebno priopćenje s tim upozorenjem. "Tijekom ovog prijelaznog razdoblja nesigurnosti, vojnici ne trebaju s time ići u javnost, a novaci trebaju biti oprezni ako se odluče prijaviti", rekao je izvršni direktor SLDN Aubrey Sarvis u priopćenju, dodajući da to Pentagon u budućnosti može iskoristiti protiv njih.

Politiku "ne pitaj, ne govori", po kojoj se sankcionira otvoreno ispoljavanje homoseksualnosti u vojsci, Pentagon primjenjuje od 1993. godine, a skupine koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke navode da je po odrednicama te politike u proteklih 17 godina iz vojske otpušteno oko 14.000 ljudi. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh