« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Penezićeva i Roginina instalacija u Veneciji

Vinko Penezić i Krešimir Rogina
Vinko Penezić i Krešimir Rogina (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

arhitektura

,

Venecijanski biennale

,

Vinko Penezić

,

Krešimir Rogina

,

Arhitektura onkraj građenja

,

Tko se još boji vuka u digitalnoj eri

Više od deset tona teška instalacija naslovljena "Tko se još boji vuka u digitalnoj eri", kojom će se hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina predstaviti na središnjoj izložbi ovogodišnjega Venecijanskog biennala arhitekture o temi "Arhitektura onkraj građenja", krenula je danas u dva tegljača iz Jankomira i Samobora u Veneciju.

Kako je priopćeno iz ureda dvojice arhitekata, instalacija će prvi put biti sastavljena na mjestu izložbe u nazočnosti filmske ekipe koja će snimiti dokumentarac o "građenju" 21 artefakta instalacije koji će premijerno biti prikazan na otvorenju Biennala 14. rujna.

Instalacija će biti postavljena na 270 četvornih metara u ekskluzivnu prostoru pokraj ulaza u Corderie, a po najavi autora Penezića i Rogine njihovo zajedničko djelo problematizira pitanje kako iznijeti na vidjelo, prilagoditi i demestificirati sustave, uobičajeno, tehnološke naravi, koji kontroliraju naše živote tako da bismo se udomili u modernu svijetu.

Osim Penezića i Rogine u najatraktivnijim prostorima Biennala ove jeseni od sredine rujna do 23. studenoga u Veneciji će se okupiti elita svjetske eksperimentalne i kognitivne arhitekture predvođena Frankom Gehryjem, Herzogom & de Meuronom, Morphosisom, Zahom Hadid i Coop Himmelb(l)auom.

Ovo je treći Penezićev i Roginin nastup na vodećoj arhitektonskoj svjetskoj priredbi u Veneciji koju svake godine posjeti više stotina tisuća ljudi, među kojima su najutjecajniji arhitekti, urbanisti dizajneri i strukovni kritičari. (HINA)

Budući da će se naši arhitekti predstaviti i Manifestom koji objašnjava njihovu kritičku viziju stanja društvene arhitekture s pogledom u budućnost, njihov spketakularan nastup na Venecijanskom biennalu smatra se jednim od najvećih uspjeha hrvatske arhitekture, navodi se u priopćenju.

21.07.2008. 22:03:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh