« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TOKAMACHI

Penezić i Rogina predstavili Kuću hrvatsko japanskog prijateljstva

Proslavljeni arhitektonski dvojac nastavio je projekt započet još 2002. godine

Vinko Penezić i Krešimir Rogina
Vinko Penezić i Krešimir Rogina (Arhiva)
Više o

Japan

,

arhitektura

,

Vinko Penezić

,

Krešimir Rogina

,

Kuća hrvatsko-japanskoga prijateljstva

Hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina predstavili su u Japanu idejno rješenje projekta Kuće hrvatsko-japanskoga prijateljstva, koji bi prema njihovim zamislima trebao biti ostvaren 2011. u Tokamachiju u prefekturi Niigata, izvijestili su danas iz tog arhitektonskog studija.

Riječ je o klupskom objektu veličine oko tisuću četvornih metara, koji se nalazi u okviru kompleksa nogometnih igrališta što objedinjuje funkcije sportskoga karaktera s reprezentativnim sadržajima Kuće hrvatsko-japanskoga prijateljstva.

U prizemlju zgrade, čiji se koncept lanterne/svjetionika temelji na sintezi tradicije hrvatske apstraktne umjetnosti i japanske graditeljske umješnosti, bit će smješteni sadržaji vezani uz nogomet, a na katu prostori namijenjeni za izložbe, susrete, promocije.

Idejni projekt svojim izgledom simbolizira hrvatsko-japansko prijateljstvo, koje je u tom japanskom gradiću počelo tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2002., kada je naša reprezentacija tamo bila smještena.

Pri stvaranju projekta, arhitektonski tandem refererirao se na neke od najznačajnijih predstavnika hrvatske apstraktne umjetnosti, Otona Glihu, Ivana Picelja, Aleksandra Srneca, Julija Knifera.Penezić i Rogina projekt su predstavili prošloga tjedna, na sastanku s gradskim dužnosnicima tog japanskog gradića i potencijalnim poslovnim suradnicima te hrvatskim veleposlanikom u Japanu Dragom Štambukom, a sada se očekuju konačni dogovori.

Vinko Penezić i Krešmir Rogina osvojili su prve nagrade 1984. na natječajima - u Zagrebu i u Tokiju. Za svoj rad nagrađeni su nagradama Viktor Kovačić, Bernardo Bernardi, Vladimir Nazor te nagradom Grada Zagreba. Magazin za arhitekturu, dizajn i lifestyle 'Wallpaper' uvrstio ih je na popis najzanimljivijih arhitekata današnjice.(hina/metro-portal)

26.10.2009. 20:50:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh