« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
EHHH...

Peludna sezona je počela, zaštitite se

Alergija neće proći za kratko vrijeme, dakle, trajat će cijelo vrijeme dok traje polinacija koja izaziva alergiju

Pripazite!
Pripazite! (Arhiva)
Više o

alergije

,

peludni kalendar

,

peludna alergija

Peludna alergija, prekomjerna je reakcija našeg organizma na čimbenike iz okoliša. Simptomi peludne alergije vrlo su često slični prehladi, zbog toga ih je važno razlikovati. 

Stručnjaci kažu da, ukoliko se prehlada ponavlja svake godine otprilike u isto vrijeme, a praćena je simptomima koji ne govore u prilog infektivnog uzroka kao što su povišena temperatura, gnojni iskašljaj, gnojni iscjedak iz nosa, opći simptomi praćeni simptomima nalik prehladi, pečenjem i svrbežom očiju - zapravo se radi o alergiji.

Naravno, alergija neće proći za tako kratko vrijeme, dakle, trajat će cijelo vrijeme dok traje polinacija koja izaziva alergiju. Uz to, kihanje je također jedan od načina kako razlikovati alergiju od prehlade.

Naime, kod alergičara kihanje ne donosi olakšanje, pacijenti beskonačno puta kihnu i svaki put im je sve gore i gore. Svrbež u nosu je sve nesnosniji, curenje je sve intenzivnije, i nema olakšanja.

Važno je i razlikovati alergije - alergijski rinitis ili hunjavicu i alergijsku astmu. Najčešće se pojavljuju u kombinaciji, a liječenje za početak treba podrazumijevati izbjegavanje izlaganju peludi - u jutarnjim satima i po vjetrovitom vremenu.

Ukoliko se ne pridržavamo i nije se moguće pridržavati takvih preventivnih mjera, nastaje hunjavica gdje se koriste lijekovi koji će ublažiti te simptome. To su prvenstveno intranazalni kortikosteroidi, koje je poželjno uzimati prije polinacije kad znamo da smo alergični na stabla i na koja stabla.

Nekada se uzimaju i antihistaminici u obliku tableta koji ublažavaju simptome hunjavice. Ako se radi o alergijskoj astmi, u terapiji se koristi sprej za širenje bronhija i ponekad inhalacijske kortikosteroide. Jedan od načina na koji si osobe alergične na određenu pelud mogu pomoći, praćenje je i alergijskog semafora - načina dnevnog obavještavanja građana o dnevnom kretanju peludi u zraku.

Prikazuje koncentraciju u obliku boja. To su zelena za niske koncentracije, žute za umjerene koncentracije, crvena za visoke.

Jednako tako, važno je pratiti i peludni kalendar koji se najčešće izrađuje za razdoblje od godine dana i prikazuje informacije o početku, trajanju i kraju polinacije određene biljne vrste. I one se razlikuju po geografskim područjima.

Alergičarima se savjetuje praćenje peludne prognoze dostupne na stranicama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo ili putem istoimene mobilne aplikacije.

18.03.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.03.2019. 09:43
    apćiha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh