« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
WOW!

Pelene postaju lonci za cvijeće

Nizozemska time pokušava riješiti jedan od gorućih problema za okoliš jer svake godine na otpadu završe milijuni tona pelena

Novi život za pelene
Novi život za pelene (Arhiva)
Više o

recikliranje

,

pelene

Tone dječjih pelena velik su onečišćivač okoliša u svijetu, pa tako i u Nizozemskoj gdje je počela gradnja prve tvornice za recikliranje pelena u plastične proizvode.

Poduzeće Nijmege iz središnjeg dijela Nizozemske udahnut će nov život plastici dječjih pelena koje će biti reciklirane u vrtni namještaj ili posude za cvijeće.

Energetska tvrtka ARN koja će upravljati tvornicom najavila je da će prerađivati ukupno 15.000 tona pelena na godinu.

Nizozemska time pokušava riješiti jedan od gorućih problema za okoliš jer svake godine na otpadu završe milijuni tona pelena što je velika opasnost za zdravlje, kažu ekološke ustanove.

Tvornica bi recikliranje pelena trebala početi u prosincu, a na raspolaganju će imati čelični "reaktor" koji visokotlačnom parom odvaja plastične sastojke od urina i fekalija.

Pelene se zagrijavaju na 250 stupnjeva Celzijevih pod tlakom od 30 bara i sve se pretvara u tekuće stanje, objašnjava tvrtka ARN. Kada se granule plastike ohlade one plutaju na površini i odvajaju od ostatka, a riječ je uglavnom o otpadnoj vodi. Plastika se zatim ubacuje u granulator, a otpadne vode koje proizvode plin prerađuju se u gnoj i gorivo za elektrane. Preostala tekućina usmjerava se u susjednu stanicu za pročišćavanje vode.

Nakon prvog reaktora kapaciteta 5000 litara, tvornica predviđa izgraditi nove.
Kapacitet prerade pelena u tvornici koja se gradi tek je prvi i malen korak jer nizozemska kućanstva izbacuju na godinu 144.000 prljavih pelena, prema podacima ekološke organizacije Milieu Centraal.

20.09.2018. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh