« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SMETLIŠTA

Peking objavio rat smradu i postavio mirisne topove

Sedamnaest i pol milijuna stanovnika Pekinga svaki dan baci 18.400 tona smeća

(Getty Images)
Više o

smeće

,

Peking

,

bacanje smeća

,

mirisni topovi

,

smrad

Peking je objavio rat smradu koji se širi sa sve većih gradskih smetišta razmjestivši više od stotinu topova koji će raspršivati mirise iznad odlagališta na kojima trunu gomile smeća.

Mirisne topove izumili su zaposlenici odlagališta otpada Gao'antuna u pekinškom predgrađu, pošto su se lokalni dužnosnici ispričali zbog smrada sa smetišta i obećali da će pokušati ublažiti problem.

Iskušane su i druge naprave poput pokrivača koji upija mirise i stroj koji izvlači smradne mirise i prerađuje ih u struju.

Odlagalište Gao'antun samo je jedno od mnogih koja mukotrpno pokušavaju preraditi gomile smeća u kineskoj prijestolnici.

Sedamnaest i pol milijuna stanovnika Pekinga svaki dan baci 18.400 tona smeća, od kojega 90 posto završi na 13 odlagališta.

"Mirisni topovi" raspršuju po odlagalištu tekućinu proizvedenu od biljnih pripravaka. Biljni sastojak uklanja smrad, kažu izumitelji, a tako "namirisano" smeće prekriva se pokrivalima što upijaju smrad.

Ipak, nitko nije zadivljen tim izumom. Stanovnici obližnjega naselja kažu da rezultate još nisu vidjeli.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 15:00:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh