« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

'Peking nikad neće prihvatiti zahtjev Dalaj lame'

Kina ne prihvaća širu autonomiju za Tibet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Tibet

,

Dalaj Lama

,

autonomija Tibeta

Tijekom prošlotjednih razgovora u Pekingu, izaslanici Dalaj lame inzistirali su na dugogodišnjem zahtjevu o "istinskoj autonomiji" za Tibet, objasnio je Zhu Weiqun.

"Kina nikad neće dopustiti etničku podjelu u ime spomenute istinske autonomije. Radi se, u stvari, o traženju pravnog temelja za tzv. tibetansku neovisnost, ili poluneovisnost ili prikrivenu neovisnost", kazao je Zhu koji vodi odjel za vjerska pitanja u Kineskoj komunističkoj partiji.

Izričito je dao do znanja da pregovori održani od 31. listopada do 5. studenoga nisu uspjeli polučiti nikakav napredak, te da je za neuspjeh kriva druga strana. Tibetanska vlada u egzilu, međutim, krivnju svaljuje na Kineze.

"Trebali su na samom početku reći da nisu voljni prihvatiti regionalnu autonomiju", kazao je Karma Chophel, predsjednik tibetanskog parlamenta u egzilu koji djeluje u indijskoj Dharamsali.

Upravo završeni pregovori bili su deveti pregovori između službenog Pekinga i Dalaj lame od 2002. godine i prvi koji su održani nakon Olimpijskih igara.

Zahtjev Dalaj lame za širom autonomijom uključuje etnička tibetanska područja koja se protežu izvan granica Tibetanske autonomne regije. (hina/metro-portal)

10.11.2008. 11:09:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh