« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Istražuje se najgora podmornička nesreća od Kurska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruska podmornica

,

nesreća na nuklearnoj podmornici

Najmanje 20 osoba poginulo je, a 21 je ranjena u nesreći ruske nuklearne podmornice iz ruske Pacifičke flote, a ruske su vlasti u ponedjeljak nastavile istragu.  

Na krajnjem istoku zemlje u utorak će biti proglašen danom žalosti. Vjerski obred održan je u Vladivostoku u pacifičkoj bazi ruske mornarice, nakon najteže nesreće ove vrste u Rusiji od katastrofe koja je pogodila podmornicu Kursk 2000., kada je poginulo 118 članova posade.

U utorak će u cijelom priobalnom području na krajnjem istoku zemlje, gdje je podmornica konstruirana i odakle je podrijetlom većina žrtava, biti proglašen danom žalosti. Neki među njima bit će pokopani u srijedu u gradiću Boljšoj Kamenu, odakle je tek dovršena podmornice krenula na pokusnu plovidbu.

Prema službenoj verziji do nesreće je došlo zbog zakazivanja protupožarnog sustava. U još nerazjašnjenim okolnostima, žrtve nesreće preminule su jer su udisale freon koji je istjecao iz dijela podmornice, objasnili su ruski dužnosnici.

Ovo je najgori podmornički incident u ruskoj mornarici nakon potonuća nuklearne podmornice Kursk u Barentsovom moru 2000. godine kada je poginulo svih 118 članova posade. 

Glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo naglasio je da reaktor podmornice radi bez problema te da nije došlo ni do kakvog proboja radijacije iz reaktorskog prostora.

Ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na izvore među ruskim brodograditeljima, navodi da protupožarni sustavi u ruskim podmornicama koriste pjenu i kemikalije. 

Reuters javlja da se podmornica Nerpa, koja pripada klasi Akula po NATO-vom označavanju dok je Rusi nazivaju Projekt 971 Schuka-B, nalazila na testiranju još od listopada a među posadom su se nalazili i djelatnici brodogradilišta u Amuru, koje je izvodilo radove na modernizaciji podmornice. Ukupno se na podmornici u trenutku nesreće nalazilo 208 osoba. (metro portal)

10.11.2008. 14:47:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh