« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
1899. - 1961.

Pedeseta godišnjica smrti Ernesta Hemingwaya

Njegova je udovica godinama tvrdila da je bila riječ o nesretnom slučaju, no bilo je vrlo malo onih koji su joj vjerovali

Da li se veliki književnik stvarno ubio?
Da li se veliki književnik stvarno ubio? (Wikipedia)
Više o

Ernest Hemingway

,

godišnjica smrti

Na svoju okolinu je ostavljao dojam jakog muškarca: lovac, sudionik rata, reporter i ribar, pred kojim nisu bili sigurni niti medvjedi, a niti neka žena. A u stvari je patio od depresija i sumnje u vlastite sposobnosti. Ernest Hemingway jedan je od velikana svjetske književnosti 20. stoljeća i istodobno školski slučaj iz udžbenika psihologije. Prije 50 godina, 2. srpnja 1961., izvršio je samoubojstvo isto kao i njegov otac. I isto kao i još tri bliža rođaka.

Ernest Miller Hemingway rođen je 21. srpnja 1899. u predgrađu Chicaga. Kao sin dobrostojećeg liječnika stekao je odlično obrazovanje. No, na kraju se, unatoč negodovanju roditelja, odlučio postati reporter, da bi potom kao vozač kola hitne pomoći otišao u Prvi svjetski rat. Nakon ranjavanja u Italiji i razočarenja u ljubavi vraća se kući i nastavlja se baviti pisanjem. Najprije objavljuje priče u novinama, zatim piše uzbudljive reportaže, te na kraju i romane.

Psihički nestabilna osoba

Poznat postaje romanom "A sunce izlazi" (1926. godine). U toj knjizi opisuje američke i britanske boeme i bogataše koji žive u Francuskoj i Španjolskoj, a pripadnici su tzv. izgubljene generacije u razdoblju nakon 1. svjetskog rata. Jedan od glavnih likova je ranjen u borbama u Italiji i - impotentan. Je li to paralela s vlastitim životom?

Najvjerojatnije ne, barem djelomično. Jer, na kraju krajeva, iz prva dva od ukupno četiri braka je imao petero djece. No zato je izvjesno da je bio psihički nestabilna osoba. Bez obzira na njegovo hrabro izvještavanje s bojišta za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj i Drugog svjetskog rata, on je bio čovjek koji je cijelo vrijeme snagu i sigurnost pokušavao naći u alkoholu.

Godine 1954. dobiva Nobelovu nagradu za književnost. Prije toga je već objavio brojna važna djela poput "Snjegovi Kilimandžara", "Kome zvono zvoni" i "Starac i more". Danas mnogi njegovu literarnu ostavštinu promatraju kritički. Tako Maureen Dowd iz "New York Timesa" piše: "Zajedno s drugim mačo-književnicima poput Jacka Londona, Irwina Shawa i Normana Mailera, njegovo je djelo izašlo iz mode."

Samoubojstvo držano u tajnosti

Kada je Hemingwey imao 29 godina, njegov je otac izvršio samoubojstvo. To ga je opterećivalo čitav život, ionako ispunjen depresijama, težnjom za uspjehom, alkoholom. Također je patio i od paranoja. Pred kraj života je bio uvjeren da američka tajna služba FBI budno prati svaki njegov korak zato što je simpatizirao s kubanskim vođom Fidelom Castrom.

U proljeće 1961. njegova ga je četvrta supruga Mary jednog jutra našla sa sačmaricom u rukama. Otpremljen je u bolnicu iz koje je pušten 30. lipnja. Dva dana kasnije u rano jutro uzeo je svoju omiljenu sačmaricu, stavio si cijev u usta i pritisnuo okidač. Obitelj je objavila da je bila riječ o nesretnom slučaju. Tek mnogo godina kasnije Mary je priznala da se radilo o samoubojstvu.

Kada se Ernest Hemingway ubio bio je star 61 godinu. I Hemingwayeva sestra Ursula i brat Leicester izvršili su samoubojstvo. Njegov sin Gregory je promijenio spol i 2001. godine umro je u ženskom zatvoru u Miamiju od srčanog udara. Unuka Margaux ubila se 1996. godine - dan prije godišnjice smrti svog svjetski poznatog djeda.

Piše: Deutsche Welle
02.07.2011. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh