« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
BRUTALNOST SIRIJSKE VLASTI

Paul Conroy: U Homsu se zbiva pravi pokolj

"To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca", rekao britanski fotograf Paul Conroyje koji je nedavno evakuiran iz grada Homsa

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

oružani sukob

,

pokolj

,

pogubljenje

,

civili

,

Homs

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je početkom tjedna evakuiran iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj, javlja Hina.

"To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca", rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolničkog kreveta u Britaniji, gdje liječi rane zadobivene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN, fotograf je ovotjednu situaciju u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu opisao kao "srednjovjekovnu opsadu, klaonicu".

Taj slobodni fotograf, koji je u Homsu radio za britanski Sunday Times, izjavio je da se osjeća "izenađujuće dobro s obzirom na okolnosti". Imam "velike rupe na nozi, a izvadili su mi i šrapnel od 7,6 centimetara u leđima".

Rekao je da su topnički napadi na Homs počinjali svako jutro oko 6,30 sati. Radilo se u sustavnim napadima, bez cilja. "Pucalo se po svemu. "Nema struje, nema vode, stotine ljudi tamo samo čekaju da umru", kazao je.

Conroy je ranjen u istom napadu u kojem su ubijeni američka novinarka Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlick. "Bio sam tamo, znam tko ih je ubio. To su profesionalci koji su organizirali topničke napade. Učinili su to namjerno".

Francuska novinarka Edith Bouvier, ranjena u istom napadu, vratila se u petak u Francusku. Ona je u razgovoru za za Figaro također izjavila da je dvoje novinara ciljano ubijeno i da su svi bili metom napada.

Homs je gotovo godinu dana bio središte otpora režimu Bašara al-Asada. Četvrt Baba Amro, koja je zadnja pružala otpor, pala je u ruke režima u četvrtak. Ekipe Crvenog križa stigle su u petak do Homsa, ali su im Asadove vlasti zabranile da uđu u tu četvrt. Strani dužnosnici strahuju da će u Baba Amri biti počinjeno novo krvoproliće nakon dolaska sirijskih snaga sigurnosti.

03.03.2012. 09:11:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh