« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
KOMENTAR

Patnje Ursule von der Leyen

Po prvi put postoji mogućnost da jedna žena dođe na čelo Europske komisije. Njemački socijaldemokrati bi trebali nadvladati svoju tvrdoglavost i podržati ju, kao i drugi europski socijaldemokrati, smatra Felix Steiner

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Wikipedia)
Više o

Europska komisija

,

Ursula von der Leyen

Nijemci su pomalo čudan narod. Istina, članovi Europske komisije su po definiciji neovisni o uputama svojih matičnih zemalja. Ali, naravno, svaka članica EU-a doživljava to kao uspjeh ako netko njihov uspije osvojiti utjecajnu poziciju u tom tijelu.

Nijemci nisu takvi: Otkako su predsjednici država i vlada nominirali Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, u Njemačkoj se gunđa i prigovara. Najglasniji s kritikama su socijaldemokrati zbog čega je već pri odlučujućem glasovanju na summitu EU-a došlo do apsurdne situacije da je, istina, 27 od 28 predsjednika država i vlada glasovalo za von der Leyen. Ali, upravo njemačka kancelarka Angela Merkel morala se suzdržati - to je zahtijevao SPD, stranka koja je u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj.

Izdaja volje birača?

Ne, drugovi sigurno nemaju ništa protiv toga da nakon više od 50 godina ponovo na čelu Europske komisije bude netko iz Njemačke. I naravno, pogotovo ne kritiziraju to što bi tu funkciju po prvi put trebala preuzeti žena.

Ne, SPD se srdi zbog izdaje načela vodećega kandidata. Ursula von der Leyen nije kandidirala za Europski parlament i zato, po ovom tumačenju, ne smije postati predsjednica Europske komisije. To, istina, nigdje ne stoji tako zapisano u ugovorima EU-a, ali tako je rađeno prije pet godina i ovdje se to smatra nepisanim pravilom.

Iako socijaldemokrati iz drugih zemalja zabrinuto pitaju svoje njemačke kolege zašto ustraju kod odbijanja kad je čitav paket personalnih odluka prihvatljiv - SPD ostaje pri svom. Ne kaže se uzalud da je njemačka osobina da žele uvijek biti u pravu. U srijedu su oni svojim kolegama u zastupničkom klubu podastrijeli popis svih slabosti i problema Ursule von der Leyen na engleskom: od optužbi za plagiranje disertacije, što je razjašnjeno prije više godina, do mnoštva skandala i skandalčića u Ministarstvu obrane i kod Bundeswehra.Socijaldemokratima je promaklo da simpatije za vodećega kandidata izvan Njemačke nisu bile osobito velike. Što ne čudi, jer zbog nepoznavanja drugih jezika vodeći kandidati nisu bili ni izdaleka tako poznati u Poljskoj, Italiji ili Španjolskoj kao u Njemačkoj. I to ne samo ove godine, nego i 2014. Ali, ni Nijemci nisu 2014. mogli birati Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera, ni ove godine Nizozemca Fransa Timmermansa. Isto tako nitko izvan Njemačke nije prije pet godina mogao birati Martina Schulza kao ni ove godine Manfreda Webera. Koje načelo je tu, dakle, izdano, volja kojih birača je izigrana?

Socijaldemokratska paljba iz svih oružja

Samo jednu stvar taj papir ne objašnjava: kako je ta žena mogla pet i pol godina ostati na dužnosti njemačke ministrice obrane, iako se tu funkciju smatra vrlo nesigurnom. Nakon što je prije toga već četiri godine vodila Savezno ministarstvo rada i socijalne skrbi, na koje otpada 40 posto saveznog proračuna. A prije toga je jedno legislativno razdoblje bila ministrica obitelji. Što znači da ima daleko više administrativnog iskustva nego vodeći kandidati Manfred Weber i Frans Timmermans zajedno.

Ipak, jedno se socijaldemokratima mora priznati: paljba iz svih oružja djeluje. U međuvremenu, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, većina Nijemaca vjeruje da Ursula von der Leyen nije prikladna za tu funkciju u Bruxellesu. Izvještaji u medijima, tko će idućeg utorka birati Ursulu von der Leyen, pojačavaju tu sumnjičavost. Pored Europske pučke stranke sigurno će ju podržati poljski PiS, stranka Fidesz Viktora Orbana i Lega Mattea Salvinija - dakle upravo one stranke koje prosvijetljeni Nijemac odbija zbog moralnih razloga.

Nisu isključena iznenađenja

Čovjek se pita, zašto upravo ti ljudi podržavaju Ursulu von der Leyen. Dobro, ona je majka sedmero djece. I ona je kao ministrica obrane uvijek dobro nastupala unutar NATO-a. To se osobito cijeni u zemljama koje su ranije bile u sovjetskoj utjecajnoj zoni. Ali, kod politike prema izbjeglicama ona je uvijek najvjernije podržavala Angelu Merkel. Zato bi Ursula von der Leyen kao predsjednica Europske komisije mogla iznenaditi neke koji ju danas podupiru.

Ali, još nismo tako daleko. Izbor Ursule von der Leyen idućeg tjedna smatra se vjerojatnim, ali ne sigurnim. Moguća su, dakle, iznenađenja ovako ili onako.

Piše: Felix Steiner/DW
15.07.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh