« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
NEVJEROJATNO!

Patentiran stroj za kontroliranje snova

Dormio uređaj može potaknuti snove i stvaranje ideja, pa dobro razmislite o tome :)

Dormio kontrolira snove
Dormio kontrolira snove (Pixabay)
Više o

snovi

,

Dormio

,

kontrola snova

Izmišnjen na MIT-u, Dormio uređaj djeluje tijekom faze spavanja u kojoj dolazi do halucinacija i time omogućuje ljudima da kontroliraju snove. A zašto bimo to uopće radili? Kažu oni koji su patentirali Dormio, kako bismo povećali ljudsku kreativnost iskorištavajući polusvjesno stanje te faze.

Dormio uređaj radi na jednostavnom principu. Prije spavanja, na ruku korisnika stavlja se uređaj koji prati njegove biosignale (poput otkucaja srca) i faze spavanja. Kada se korisnik nalazi pred prijelazom u dublju fazu spavanja, aktivira se robot koji proizvodi zvukove kojima osobu vraća natrag u stanje tijekom kojega se sanja.

Ako je zvuk koji se koristi kako bi se osoba prizvala iz dubokog sna riječ, ona može ući u svijest osobe koja koristi Dormio uređaj. Dakle, ako robot izgovori riječ „zec", osoba koja spava usredotočit će se na zeca.

U stadiju spavanja u kojem djeluje Dormio iskrivljena je percepcija stvarnosti, vremena i prostora, pa se tako izgube i ograničenja koja nas onemogućavaju da stvaramo spontane ideje.

Takvim "hvatanjem ideja" koristili su se i Salvador Dali i Thomas Edison. Zaspali bi s metalnom kuglicom u ruci, a kad bi zapali u duboki san, ona bi im pala iz ruke, a zvuk bi ih probudio i prizvao natag u stanje lakog sna. Nakon toga zapisivali bi ideje na koje su dolazili tijekom takvog sna.

Ipak, Dormio ne omogućuje ništa više osim umetanja riječi u snove. Ne može kontrolirati na koji će ih način naš mozak obraditi, niti utjecati na ideju koju će razviti.

Piše: Andrea Holi
03.05.2018. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh