« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
OPREZ

Parvo ponovno napada

Kako je parvovirus vrlo smrtonosna bolest kod pasa, zamolili smo dr.med.vet Branimira Rebselja da nas upozna pobliže s tom opakom bolešću

Parvo virus je opasan
Parvo virus je opasan (Arhiva)
Više o

psi

,

parvo

,

parvovirus

Danas gotovo da i nema vlasnika psa koji nije čuo za termin Parvo ili Parvovirus. Srećom velika većina je samo čula za tu opaku bolest koja je iznimno pogubna za mlade pse. Zahvaljujući pravovremenoj i redovitoj vakcinaciji ta je bolest u našim krajevima skoro iskorijenjena, kažem skoro jer se na žalost tu i tamo zna pojaviti poneki slučaj te opake bolesti. 

Na žalost, u zadnjih godinu dana povećao se broj oboljelih pasa. Uzroka tome je nekoliko, od povećanog broja napuštenih pasa koji su uskraćeni za primarnu veterinarsku skrb, prenapučenih skloništa za napuštene pse, neznanja vlasnika i zanemarivanja osnovnih cijepljenja do ponekad loše odrađenog rasporeda cijepljenja.

Uglavnom, Parvo je veliki problem i predstavlja  prijetnju svakome psu, posebice štenetu.Parvoviroza pasa je kao što već i samo ime kaže bolest uzrokovana virusom koji kao i većina virusa ima sposobnost mutiranja pa tako postoji nekoliko sojeva virusa što ga čini posebno opasnim jer uvijek postoji mogućnost da pas oboli od nekog soja protiv kojeg nije cijepljen.Najčešće obolijevaju mlade životinje koje nisu cijepljene. Vrijeme od kad se životinja zarazi sa virusom do pojave prvih znakova bolesti  iznosi najčešće 2 do 7 dana iako može potrajati i do 14 dana.

Bolest počinje naglo, životinja je bezvoljna, odbija hranu i vodu, povraća. Vrlo često se javlja proljev koji ubrzo može postati krvav, specifičnog mirisa tako da postoji i uzrečica da parvo možete i namirisati. Sve to popraćeno je visokom temperaturom. Izuzetno je važno napomenuti da je Parvo bolest koja jako brzo napreduje, smrtnost je jako velika i uspješnost liječenja uvelike ovisi o pravovremenom odlasku veterinaru i što ranijem i agresivnijem liječenju. Zbog toga ukoliko kod svojeg psa a posebice štenca primijetite gore navedene simptome ili samo neki od njih nemojte gubiti vrijeme već se odmah uputite svojem veterinaru. Uputno bi bilo pokupiti i donijeti uzorak stolice ako se već pojavi proljev kako bi vaš veterinae odmah mogao napraviti test i utvrditi radi li se o Parvu ili nekoj manje opasnoj bolesti.
Izuzetno je važno napomenuti da od Parva mogu oboljeti i odrasli psi i cijepljeni psi, koji najčešće obole od asimptomatskog oblika koji prođe nezapaženo. Najbitniji podatak je da je virus izuzetno otporan u vanjskoj sredini i posebice za hladnijeg vremena može preživjeti i do 7 mjeseci. Kako zaraženi pas izbacuje u izmetu ogromne količine virusa, a virus dugo preživljava, često je nemoguće posve iskorijeniti bolest.Parvovirus je specifično pseća bolest i ne može se prenijeti na ljude, niti na ljubimce drugih vrsta, uključujući mačke.

Parvo možete donijeti kući na cipelama, rukama, čak automobilskim gumama. Ne prenosi se zrakom. Zbog toga vaš pas ili štene može oboljeti čak i ako nikad ne napušta dvorišteZbog toga je izuzetno važno da pas ako je obolio od parva ostane kod veterinara u izolaciji i da ga se nipošto ne odnosi kući kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.

Najčešći dezinficijens za kontaminirane predmete i površine koji se koristi za uništavanje Parva je izbjeljivač ili varikina u razrjeđenju 1:10.

Ako je vaš pas pozitivan na parvo izolirajte zaraženog psa od svih drugih pasa barem mjesec dana nakon potpunog oporavka. Sve posude za hranu i vodu čistite otopinom varikine, i u istoj toj otopini i vrućoj vodi perite prostirku na kojoj pas spava. Dezinficirajte sve druge površine na kojima je pas bio - linoleum, beton, kavez itd. Bacite igračke i žvakalice koje je zaraženo štene imalo. Pitajte veterinara je li vašim drugim psima potrebno docjepljivanje.Ako ste imali parvo u kući, ubijte ga otopinom varikine u vodi.

Parvo može živjeti do sedam mjeseci, čak i duže, u vašoj kući ili dvorištu. Prije no što kući dovedete drugog psa, uvjerite se da ima jaku otpornost na parvo. Neka mu veterinar izvadi krv i ustanovi titar antitijela na parvo da vidite kako bi vaš pas prošao u sredini zaraženoj parvom
Na kraju, najbitnija stvar je redovito, svake godine cijepiti svojeg psa protiv zaraznih bolesti.
Ukoliko imate ikakvih pitanja slobodno se obratite OVDJE.

08.10.2013. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh