« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
LJUBAV I LOVA

Partneri su u pogledu štedljivosti uglavnom dijametralno suprotni

Izreku da svaki štediša ima svog potrošača moguće je primijeniti i na bračnog partnera

Fotografija vijesti
Više o

novac

,

partnerski odnosi

Mislite li da vam je partner dijametralno suprotan u pogledu trošenja novca. Izgleda da je u većini slučajeva upravo tako jer to u vezi stvara ravnotežu s vlastitim stremljenjima. Može li se postići harmonija - može i evo pet načina na koji vam to može uspjeti: 

1. Razgovarajte o novcu prije zajedničkog života. Volite li da vam partner plaća račune ili da to zajedno radite? Kolika su vam zaduženja i krediti? Skrivate li potrošnju od partnera? Znate li bi li vaš partner posudio novac prijatelju ili članu porodice? Ako imate zahtjevnog partnera to može  vršiti pritisak na vas, na vas dvoje  kao par, pogotovo ako je jedno od vas dvoje u oblacima i ne vidi probleme.

2. Imajte odvojene račune u banci. Može zvučati previše čudno tradicionalistima, ali moderan način života ponekad baš to i zahtjeva. Možda biste trebali podijeliti i račune u restoranu, u kupovini namirnica ili kredit za auto. Ako zaista uživate u svojoj samostalnosti, ovo je najbolje rješenje. Ako volite imati kontrolu u svojim rukama, vjerojatno bi vam bilo teško zamisliti da sve plaćete s jednog računa.

3. Postavite zajedničke štedne ciljeve. Želite odvojiti dodatni novac za putovanje, kuću ili za dijete? Razgovarajte o ovome otvoreno, smireno i dogovorite se. Ako se ne slažete, ne znači da je vašoj vezi kraj, ali ćete morati pronaći kompromis. U ovakvim situacijama treba biti zadovoljan i štediša i potrošač. Dakle, na more otiđite u kamp, a sljedeće godine uštedu uložite u novi automobil.

4. Više se ljubite. Jednostavno je i odlično za vezu. Prema istraživanju, par poslije svađe najčešće ide u kupovinu. Ovakvi parovi idu u kupovinu nakon svađe oko novca oko tri puta godišnje. Ako se pokušate više ljubiti, lučite isti hormon koji se luči prilikom kupovine i nema potrebe trošiti astronomske svote novca samo da biste se pomirili.

5. Odgovornosti oko novca. Svatko treba da zna gdje mu stoji novac. Istraživanja nalažu da su parovi uspješniji ako podijele odgovornosti, što ih dodatno štiti i u slučaju razvoda.

Ako više volite partnera od načina na koji on troši novac, morate biti svjesni da ćete se time morati baviti u vezi. Ako on previše troši, ne plaća rate na vrijeme, to će uticati i na vašu vezu. Ako niste zadovoljni njegovim navikama, jedini način da to riješite i spriječite bankrot jest da se dogovorite i pronađete najbolji način da ne trpi.

Izvor: B92net

12.05.2011. 20:52:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh