« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TAJNI DOKUMENTI?

Partizani su na Bleiburgu i Križnom putu počinili genocid

Na predavanju u Splitu pod nazivom "Bleiburška tragedija u povijesnim dokumentima" prof. dr. Branimir Lukšić je je rekao kako su partizani počinili genocid nad hrvatskim narodom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Bleiburg

,

genocid

,

partizani

,

križni put

"Zločini i genocid na Bleiburgu i Križnom putu počinjeni su sa znanjem i privolom najvišeg državnog vrha tadašnje Jugoslavije predvođenog predsjednikom države, zapovjednikom tadašnje jugosvojske maršalom Josipom Brozom Titom", rekao je Lukšić na predavanju održanom u Velikoj biskupijskoj dvorani u organizaciji splitske podružnice Udruge Hrvatske Domovinske Vojske 1941.-1945.

Pozivajući se na brojne dokumente, među kojima, kako je rekao, i na donedavno tajne dokumente iz britanske vojne arhive, prof Lukšić je ustvrdio da je u svibnju 1945. povlačeći se pred partizanima prema Bleiburgu bilo oko 200.000 hrvatskih vojnika i oko 500.000 civila.

"U prvih nekoliko dana po završetku Drugog svjetskog rata u svibnju 1945. godine samo na području Slovenije partizani su ubili 189.000 Hrvata, a na Križnom putu ih je ubijeno još 194.000", rekao je Lukšić. Po Lukšićevim riječima idejni začetnik likvidacija u tim kolonama smrti bio je Tito. "Kasnije je Tito prijetio drakonskim kaznama onima koji bi progovorili o tim zločinima", kazao je prof. Lukšić.

Partizanska četa kojom je zapovijedao Simo Dubajić ušavši 25. svibnja 1945. godine u jedan logor kod Ljubljane gdje su bili zarobljeni Hrvati prijeteći je pjevala zarobljenicima "Sijeno, slama, krv i jama", rekao je Lukšić.

Nakon predavanja dr. Branimira Lukšića, prikazan je dokumentarni film "Bleiburška tragedija" redatelja Michaela Palaića i producenta Michaela Taylora. Za film je rečeno da je do sada bio nepoznat te da je snimljen vjerojatno u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća.

Taj film, u kom su prikazana svjedočenja preživjelih o zbivanjima na Bleiburga i Križnom putu, prikazan je večeras i u Zagrebu na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 00:51:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh