« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ČAST PRIJE SVEGA

Parlamentarni 'neonacisti' svađaju se na rubu bankrota

NPD dobio 2,2 milijuna eura kazne zbog pokušaja utaje državnih sredstava.

(Getty Images)
Više o

utaja

,

stečaj

,

neonacisti

,

ultradesnica

,

NPD

,

Nacionaldemokratska stranka Njemačke

,

Bundestag

,

Udo Voigt

,

Klaus Beier

,

novčana kazna

,

financijske malverzacije

Financijska služba njemačkog parlamenta Bundestaga kaznila je krajnje desnu Nacionaldemokratsku stranku Njemačke (NPD) novčanom kaznom od 2,2 milijuna eura jer je pokušala utajiti državna sredstva za financiranje političkih stranaka, što ju je dovelo do ruba stečaja i pojačalo previranja u njezinu vodstvu.

"Ne prihvaćamo tu kaznu i ako treba, ići ćemo i do ustavnog suda", rekao je predsjednik NPD-a Udo Voigt u razgovoru za Srednjonjemački radio (MDR). Glasnogovornik stranke Klaus Beier istodobno je ustvrdio da se NPD ne nalazi u financijskim teškoćama.

"NPD nije u stečaju", navedeno je u kratku priopćenju za javnost.

NPD-u se predbacuje da u financijskom izvješću za 2007. nije naveo i jedan dio državnih subvencija. Iste je godine blagajnik stranke osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog pronevjere 700.000 eura.

Po zakonu o financiranju političkih stranaka, NPD, na temelju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, pripada oko 1,5 milijuna eura na godinu.

Financijske teškoće rasplamsale su, dva dana uoči stranačkog kongresa, i sukobe na vrhu stranke. Dosadašnji predsjednik Udo Voigt sporan je u stranci zbog potpore bivšem rizničaru stranke, osuđenu zbog pronevjere.

Među nekolicinom kandidata za Voigtova nasljednika najviše izgleda ima Udo Pasteuers, predsjednik zastupničkog kluba NPD-a u parlamentu savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern.

I samo održavanje stranačkog kongresa upitno je jer uprava berlinske gradske četvrti Reinickendorfa sudski želi zabraniti skup na svojem području.

Novčana kazna ponovno je izazvala rasprave među parlamentarnim strankama o pokretanju postupka zabrane NPD-a zbog protuustavnog djelovanja. (hina/metro-portal)

03.04.2009. 00:43:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh