« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Francuski Dan štrajka i prosvjeda

Protiv politike predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Parizu prosvjeduje do 350.000 ljudi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

štrajk

,

prosvjed

,

Francuska

,

CGT

,

Pariz

,

Dan prosvjeda

,

Bernard Thibault

,

CFDT

,

Francois Chereque

Na Dan prosvjeda u Francuskoj protiv politike predsjednika Nicolasa Sarkozyja kojom nastoji suzbiti krizu, na središnjem skupu u Parizu okupilo se više desetaka tisuća ljudi.

Policijska je procjena o 85.000 sudionika, a glavnog sindikata CGT-a o 350.000.

Predsjednik sindikata CFDT-a Francois Chereque na čelu prosvjedne povorke izjavio je da se "danas okupilo dva do tri milijuna ljudi" na ulicama u Francuskoj. "Dan prosvjeda je uspio i čudili bismo se da poslodavci i vlada ostanu posve gluhi", kazao je.

Vlada bi "trebala ponovno razgovarati sa sindikatima o zaposlenosti, kupovnoj moći, ulaganjima, javnim politikama", kazao je u četvrtak Bernard Thibault, glavni tajnik CGT-a, najvećega francuskog sindikata.

Zračni i željeznički promet u četvrtak ujutro u Francuskoj bio je u zastoju zbog općeg štrajka kojim sindikati traže povišicu plaće i veću državnu potporu zapošljavanju.

Prošli Dan štrajka i prosvjeda 29. siječnja okupio je između jednog i 2,5 milijuna ljudi u čitavoj Francuskoj. Nakon njega vlada je odobrila paket od 2,6 milijarda eura za pomoć najugroženijim kućanstvima, ali su to sindikati ocijenili nedostatnim. Što se tiče zračnog prometa bilo je manjih zastoja u pariškoj zračnoj luci Orly, gdje je otkazano nekoliko letova. Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC) predvidjela je zastoje u zračnom prometu "na cjelokupnom teritoriju" zbog prekida rada kontrole letenja.

SNCF (francuska željeznica), gdje je štrajk počeo u srijedu navečer povlačenjem noćnih vlakova iz prometa, objavio je pak da u željezničkom prometu ima zastoja, i to najviše na području Pariza i okolice.

Velika većina Francuza podupire ovaj štrajk: 78 posto misli da je on "opravdan", prema anketi objavljenoj u utorak. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 18:53:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh