« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
PROBLEMI

Paralizirana Njemačka

Vlada koja samo vrši tu dužnost zato što nova još nije izabrana nije sposobna za normalan rad. Vanjskopolitička žarišta pokazuju da je vrlo važno da Njemačka što prije dobije novu vladu

Angeli nije lako...
Angeli nije lako... (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

kriza vlade

Najprije je predsjednik Frank-Walter Steimeier proteklog tjedna razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tayyipom Erdoganom, a onda je i kancelarka Angela Merkel pozvala Ankaru. O čemu god da se pričalo, to je iznenađujuća vijest. Jer kada bismo trenutne odnose Njemačke i Turske nazvali ledenim dobom, to bi još bile blage riječi. Zato je svaki razgovor dobrodošao.

Sada se ipak razgovara o velikoj koaliciji

Ali problem je u tome što Erdogan zna da je moć Angele Merkelu ovom trenutku ograničena. Kancelarka je proteklog četvrtka dva sata sjedila sa šefovima SPD-a i CSU-a, Martinom Schulzom i Horstom Seehoferom, kod predsjednika Steinmeiera u dvorcu Bellevue. Njemački predsjednik, naime, želi spriječiti nove izbore i natjerati demokršćane i socijaldemokrate da ponovno formiraju veliku koaliciju.

Sada će vjerojatno do toga i doći. SPD je spreman razgovarati o tome iako je spominjao da bi tolerirao i manjinsku vladu. Sada bi, međutim, formiranje vlade moglo potrajati. Možda do ožujka. Konačno, SPD je još prije nekoliko tjedana bio odlučan u stavu da neće ponovno u veliku koaliciju nego da će ostati u oporbi.

Erdogan, Trump, Macron

Merkel je s Erdoganom vjerojatno razgovarala o izbjeglicama. Nadamo se i o Nijemcima koji su zatočeni u Turskoj. To su samo dva od mnogih problema između ove dvije zemlje. A u Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron čeka da se Njemačka izjasni o njegovim prijedlozima za eurozonu i EU kao cjelinu. Za to vrijeme SAD vrši brutalan pritisak na saveznike (može li se to još tako nazvati?) da, ako ustreba, prekinu i diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel se snašao tako što je najavio da će Berlin iz njemačkog veleposlanstva u Pjongjangu povući neke službenike. Za prvu pomoć dobro rješenje, ali ne baš i odraz nekog čvrstog stava.

Povjerenje je poljuljano

Izrazito teško će im biti i sadržajno se usuglasiti, ako i kada jednom osobne rane budu zacijelile. Primjer Macrona: SPD jasno stavlja do znanja da nema ništa protiv jačanja državnih investicija, a možda ni protiv zajedničke financijske politike u eurozoni, ali - Merkel je vrlo skeptična. I te bi diskusije mogle duže potrajati. A o unutarnjopolitičkim nesuglasicama, na primjer, oko zdravstvene politike da i ne govorimo.I sve se to događa u vrijeme kada dvije velike stranke u Berlinu moraju pronaći zajednički jezik. Postoji i vrlo veliki problem s povjerenjem. Okamenjenog lica, a zapravo pucajući od bijesa, Martin Schulz je u petak demantirao da je već spreman za pregovore o koaliciji. A CDU je optužio da je preko medija proširio tu "lažnu vijest". Dvije stranke nisu baš u najvećoj slozi.

Steinmeier je u pravu

Sve je jasnije da je njemački predsjednik bio u pravu kada se usprotivio novim izborima i zatražio da se dvije stranke po svaku cijenu slože oko velike koalicije. U Berlinu će se vladati, ali s pola snage. U ministarstvima i kancelarskom uredu mnogi službenici ne znaju kako dalje, što smanjuje njihov elan. A autokrati i egomani s obje strane Atlantika će s jednom v.d. kancelarkom razgovarati drukčije nego s jednom koju je izabrao Bundestag. Njemačka ne može čekati novu vladu do proljeća. Svaki dan je važan.

Piše: Jens Thurau/DW
04.12.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh