« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

Par blagodati prestanka unošenja kofeina

Popularni stimulans ima i negativne posljedice, jer pretjerana konzumacija kofeina može stvoriti osjećaj nelagode i probavne probleme.

A da se skinete s kave?
A da se skinete s kave? (Arhiva)
Više o

kava

,

nuspojave

Kava je najpopularniji napitak u zapadnom svijetu - milijuni ljudi se oslanjaju na kofein da bi se probudili, bili usredotočeni ili puni energije. No, popularni stimulans ima i negativne posljedice. Pretjerana konzumacija kofeina može stvoriti osjećaj nelagode i probavne probleme.

Ako ste odlučili prestati unositi kofein u vaše tijelo, ovo će vam se dogoditi, piše The Thirty

Bolja koža - previše pića s kofeinom može dovesti do čestog mokrenja. Ne samo da je ovo neugodno, već ćete izlučivati previše tekućine što može izvući vlagu koja je potrebna da bi tijelo bilo hidratizirano. Kofein će također spriječiti proizvodnju kolagena koji održava kožu čvrstom i jača kosti.

Bolja probava - ta ista energija koja zapravo povećava proizvodnju hormona stresa stavlja vaše tijelo u stanje borbe, što znači da vas priprema za akciju. "Vaše tijelo počinje crpiti kortizol u razinama sličnim onima kada prolazite kroz akutni stresni odgovor. Rezultat je loša probava i apsorpcija vitalnih hranjivih sastojaka i minerala", objašnjava Cristina Tahoces. Pored toga, kako kofein povećava kiselost i količinu želučanog sekreta u trbuhu može dovesti do uznemirenosti želuca, probavnih smetnji i žgaravice.

Bolje oralno zdravlje - puno se teže nasmijati ako su vaši zubi žućkasti ili smeđi od kofeina. Konzumiranje crnog čaja i kave bez sumnje će na vašim zubima ostaviti tragove. To se događa kada postoji prisutnost tanina (organska tvar koja je nalazi u čokoladi, kavi, vinu i čajevima) koji je skuplja na zubnoj caklini. S vremenom se taj pigment iz napitaka može ugraditi i uzrokovati trajne žute mrlje. Prema Američkom stomatološkom udruženju kava i čaj s kofeinom mogu vam isušiti usta pa konzumirajte puno vode.

Bolji san - s obzirom da su stimulans, kava i energetska pića utječu na spavanje. "Kofein prejako nadražuje nadbubrežne žlijezde i stavlja štitnjaču pod stres. Dovodi vas u stalno stanje pripravnosti što znači u loš san. A premalo spavanja može vam uništiti kožu", kaže holistička savjetnica Monica Hershaft.

Manje anksioznosti - kofein stimulira centralni živčani sustav što može uzrokovati povećanje razine anksioznosti. Energetsko piće vas može privremeno razbuditi, ali nakon toga se mogu dogoditi negativne posljedice kao što su znojni dlanovi, razdražljivost ili nervoza.

09.01.2020. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh