« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SRAMOTNE IZJAVE

Papin ispovjednik Cantalamessa ispričao se Židovima

Također je izjavio da ni papa Benedikt XVI., koji je prisustvovao misi, niti bilo koji vatikanski dužnosnik nisu prethodno znali ništa o sadržaju njegove propovijedi

Fotografija vijesti
Više o

Židovi

,

papa

,

isprika

,

Raniero Cantalamessa

Papin osobni ispovjednik Raniero Cantalamessa u nedjelju se ispričao Židovima, jer je nedavne napade na Svetoga Oca i na Katoličku crkvu zbog pedofilskih skandala usporedio s kolektivnim nasiljem nad Židovima, prenio je milanski list Corriere della Sera.

"Ako sam, i protiv vlastite volje i namjera, povrijedio osjećaje Židova i žrtava pedofilije, iskreno mi je žao i svima se ispričavam", kazao je Cantalamessa, aludirajući na svoju izjavu tijekom propovijedi na Veliki petak, u rimskoj bazilici sv. Petra, kada je rekao da mu je jedan prijatelj Židov napisao kako ga pedofilski skandali podsjećaju na "najsramnije aspekte antisemitizma".

"Papa, ne samo da me ni na koji način nije nadahnuo za moju izjavu u propovijedi, već je, poput svih ostalih, moje riječi čuo prvi put tijekom liturgije održane na Veliki petak", rekao je Cantalamessa, na čiju su izjavu sa zaprepaštenjem reagirale Židovske zajednice iz cijeloga svijeta, a Marvin Hier iz Centra Simona Wiesenthala od Pape je zatražio ispriku zbog "sramotnih izjava" i "potpunog izvrtanja povijesti".

U subotu je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, izjavio je kako izrečene usporedbe mogu navesti na pogrešne zaključke te da Cantalamessini komentari ne predstavljaju službeni stav Katoličke crkve i da, kada ih je iznosio, nije govorio kao predstavnik Svete Stolice. (hina/metro-portal)

04.04.2010. 12:56:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh