« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
28 DANA U MRAKU

Papa zatrpanim rudarima poslao blagoslovljene krunice

Bušenje rupe za spas čileanskih rudara moglo bi potrajati do Božića, već su 28 dana pod zemljom

papa Benedikt XVI.
papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Čile

,

papa

,

događanja zagreb

,

La Sagrada Familia

Krunice, koje je blagoslovio papa Benedikt XVI., predane su u četvrtak rudarima koji su već 28 dana blokirani u čileanskom rudniku, rekao je kardinal Francisco Javier Errazuriz, nadbiskup Santiaga. Msgr. Erazurriz, koji je slavio misu s obiteljima zatočenih rudara na ulazu u okno, kazao je da su "33 krunice koje je blagoslovio Papa poslane u rov uz pomoć 'palome'", (španj. golubica), kako se naziva sondu putem koje spasilačke ekipe opskrbljuju rudare.

Nadbiskup je zahvalio na "božjem daru", očuvanju života rudara koji su zatočeni 700 metara ispod zemlje od 5. kolovoza kada se urušio tunel u rudniku bakra i zlata u San Joseu, 700 kilometara od Santiaga.

>>Čileanski rudari spas bi mogli naći u igranju igrica

Vlasti su u četvrtak objavile da neki od rudara trpe zubobolju, a oni koji su imali probavne tegobe prevladali su ih i bolje su. Snažan stroj počeo je od ponedjeljka kopati bušotinu koja bi trebala biti duga 702 metara i široka 66 centimetra kako bi kroz nju rudari bili izvučeni na površinu.

U manje od tri dana prokopan je 41 metar, no u četvrtak poslije podne bušenje je moralo bilo prekinuto kako bi radnici ojačali stijenke kanala. Bušenje bi moglo potrajati do Božića.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 07:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh