« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POBOLJŠANJE ODNOSA

Papa za mir muslimana i kršćana u Africi

Vatikan je osudio "organizirani proces uništavanja afričkog identiteta globalizacijom".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Afrika

,

Jaoundeo

,

međuvjersko nasilje

,

razaranje afričkog identiteta

,

muslimani i kršćani

,

insrumentum laboris

Papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak u Jaoundeou muslimane i kršćane da nadiđu međuvjersko nasilje, a afričkim biskupima predao je dokument za iduću katoličku sinodu kojim se osuđuje "razaranje afričkog identiteta", prenose agencije.

Treći dan posjeta afričkoj državi Kamerunu, koji protječe u sjeni kritika njegova stajališta o AIDS-u, Papa se u četvrtak u Jaoundeu sastao s 22 muslimanska dostojanstvenika, a zatim služio misu na otvorenom na stadionu pred više desetaka tisuća vjernika.

U obraćanju muslimanima Benedikt XVI. je istaknuo da obje religije moraju "odbaciti sve oblike nasilja i totalitarizama" te zaželio da međuvjerska suradnja u Kamerunu postane uzorom drugim afričkim narodima u izgradnji mira i snošljivosti, javlja Reuters.

U dokumentu "insrumentum laboris" za iduću katoličku sinodu o Africi, koji je Papa predao biskupima nakon mise, Vatikan osuđuje "organizirani proces uništavanja afričkog identiteta globalizacijom", piše AFP.

Papin posjet Africi proteklih je dana protjecao u sjeni rasprave o prezervativima, koju je Benedikt XVI. izazvao ocjenom da epidemiju AIDS-a, koja najviše pogađa afrički kontinent, ne mogu spriječiti kondomi, ali može vjernost partneru i zavjet čistoće. Humanitarne i medicinske udruge, političari i dužnosnici okomili su se na te Papine poruke, a postavljaju se i pitanja u kojem to stoljeću Papa živi te je li on prava osoba za Crkvu 21. stoljeća."Čini se da je na djelu organiziran proces razaranja afričkog identiteta pod izgovorom modernizacije", navodi Vatikan u tekstu u kojem nabraja razorne učinke globalizacije na gospodarstvo, političke običaje i društvo najsiromašnijeg kontinenta.

Na pedesetak stranica Vatikan osuđuje ratove, korupciju, kršenja ljudskih prava u Africi i pohvaljuje pojavu "aktivnoga civilnog društva" koje nastoji riješiti međuafričke sukobe.

Za susreta s muslimanima Papa je pokušao poboljšati odnose s tom zajednicom koje je narušio 2006. citirajući autora koji je rekao da se islam širio mačem, ozlojedivši i uvrijedivši muslimane.

Papa je istaknuo da se "vjera i razum međusobno jačaju" i te riječi protumačene su kao pokušaj da muslimanima poruči kako islam nije iracionalan, kako su tumačili neki analitičari njegov govor održan 2006. u Regensburgu u Njemačkoj.

U petak Benedikt XVI. počinje posjet Angoli, uglavnom katoličkoj zemlji. No u njoj se šire evangeličke crkve kojima utjecaj jača nakon građanskog rata 2002. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 17:33:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh