« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
presuda

Monstrum doživotno na psihijatriji

Josef Fritzl proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Josef Fritzl

,

fritzl osuda zatvor

Austrijski monstrum Josef Fritzl (73) u četvrtak je proglašen krivim za ubojstvo djeteta rođena iz prisilne incestualne veze sa svojom kćeri Elisabeth i osuđen na kaznu doživotna zatvora, najvišu moguću, koju će služiti u psihijatrijskoj ustanovi zatvorena tipa, javile su agencije.

Fritzl je također proglašen krivim za sve ostale točke optužnice prema svojoj kćeri - silovanje, držanje u ropstvu i rodoskvrnuće. Odluku je osmeročlana porota donijela jednoglasno nakon četiri dana suđenja u austrijskom gradu Sankt Poeltenu.

"Ne mogu sada više ništa promijeniti... Žalim iz dubine svoga srca zbog svega", rekao je Fritzl u četvrtak prije nego se porota povukla na vijećanje.

Državna odvjetnica Christiane Burkheiser u završnoj je riječi naglasila da je Fritzl svoju kćer Elisabeth doveo u stanje potpune ovisnosti i smatrao ju je svojim vlasništvom. Rekla je da je počinio ubojstvo jer je imao 66 sati vremena da traži liječničku pomoć za njihova sina, čije su dišne tegobe djelomično bile uzrokovane omatanjem pupčane vrpce oko vrata, ali nije učinio ništa i pustio je dijete da umre. "Za to zaslužuje najvišu kaznu", rekla je poroti.

Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer nije pokušavao previše braniti svoga štićenika. Rekao je da će on vjerojatno provesti ostatak života iz rešetaka, čak ako mu bude izrečena nešto blaža kazna.

Sudska psihijatrijska vještakinja rekla je jučer da Fritzl boluje od vrlo ozbiljna poremećaja ličnosti i da bi za društvo bio opasan čak i u starosti bude li oslobođen, te je preporučila da zatvorsku kaznu služi u ustanovi za psihički poremećene zločince do kraja života.

Fritzlov branitelj Rudlof Mayer potvrdio je da je zlostavljana kći Elisabeth, koja sada ima 42 godine, u utorak bila u sudnici i da se Fritzl "slomio" kad ju je vidio. To ga je, pretpostavlja se, srijedu u potaknulo da neočekivano promijeni svoje očitovanje i prizna krivnju po svim točkama optužnice - za rodoskvrnuće, silovanje, držanje u ropstvu i ubojstvo djeteta nemarom.

Monstruozni otac Josef Fritzl svoju je kćer zlostavljao od njezine 11. godine, kad ju je 29. kolovoza 1984. namamio u podrum, drogirao je i zavezao lancima. Seksualno ju je zlostavljao i svaki njezin pokušaj otpora suzbijao je na najokrutniji način, prijeteći da će ju ugušiti plinom. Rodila mu je sedmero djece bez ičije pomoći u tamnu i vlažnu podrumu od četrdesetak četvornih metara u kojem je poslije Fritzl dogradio još dvadesetak kvadrata. Jedno od djece umrlo je nakon porođaja, a liječnici smatraju da bi preživjelo da je Fritzl pozvao pomoć.

Troje od šestero djece Fritzl je posvojio prisilivši kćer Elisabeth da piše pisma da je u nekoj sekti, u kojima moli roditelje da se brinu za djecu. Ostala djeca živjela su s majkom zajedno u podrumskoj tamnici, odsječena od vanjskog svijeta sve dok se najstarija kći, 19-godišnja K., nije razboljela u travnju prošle godine nakon čega se počela razotkrivati strašna tajna. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 15:31:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh