« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
POSJET

Papa stigao u Sarajevo

Papa Franjo stigao je iz rimske zračne luke Fiumicino u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini kako bi ohrabrio pomirbu u toj zemlji dvadeset godina nakon postizanja mirovnih sporazuma kojima je okončan rat

Papa Franjo na letu u Sarajevo
Papa Franjo na letu u Sarajevo (Twitter)
Više o

Sarajevo

,

papa Franjo

,

posjet Sarajevu

Papa Franjo stigao je u posjet Sarajevu, sletjevši na sarajevski aerodrom malo prije 9 sati, a nakon dolaska je izjavio:

Draga braćo i sestre, zahvaljujem članovim predsjedništva na BiH na ljubaznosti ugošćavanja i lijepim pozdravnim riječima koje su mi upućeni. Sretan sam što se nalazim u ovom gradu koji je toliko propatio tijekom krvavog rata i koje je sada opet mjesto suživota i dijaloga. Ovaj grad se s pravom naziva Jeruzalemom Europe, on je raskrižje civilizacija i vjera i zato moramo nastaviti graditi mostove kako bismo osigurali civiliziranu komunikaciju. Moramo vrednovati ono što nas ujedinjuje, a na razlike gledati kao mogućnosti. Teške rane nedavne prošlosti na taj se način mogu zaliječiti te se lakše suočiti sa svakodnevnim problemima.

Ovdje sam kao hodočasnik i glasnik mira. Uz pomoć molitve, vjernika i institucija, crkva izgrađuje moralnu izgradnju BiH i dijeli njezine radosti i brige te ima želju da joj bude posebno bliska, naročito siromašnima i potrebitima. Sve nas to uči naš učitelj Isus. Znam da je međusobno uvažavanje i mir u jednom civilnom društvu neophodna faktor kako bismo osigurali dugotrajan razvoj. Želja nam je da BiH nastavi dobrim putem, nakon što je završila oluja. Nakon teške zime, zemlja će tako procvati u proljeće. Ovdje molim za mir u Sarajevu i čitavoj BiH. Mir s vama', kazao je papa Franjo

Dobrodošlicu papi zaželio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić

'Dobrodošli u BiH, zemlju susreta raznih civilizacija i kontrasta. Zemlju jakih emocija, kako ljubavi i milosrđa, tako i onih manje lijepih. Ovo je mjesto susreta istoka i zapada. Vaša svetosti, dobrodošli, želimo graditi BiH po mjeri svakog čovjeka i svih religija. BiH je bila simbol istinskog razumijevanja i ljubavi, ali i simbol patnje. Vjerujemo da je vrijeme podjela i nerazumijevanja iza nas. Postignut je veliki napredak, ali se ne smije zanemariti da još uvijek nije ostvarena puna ravnopravnost svih naroda ove zemlje. Vaš posjet doprinijet će većem razumijevanju naroda u BiH, završio je svoj govor Ivanić i zahvalio papi Franji na posjeti' , kazao je Ivanić

Ovo je drugi posjet jednog Pape Sarajevu. Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH 1997. godine, a zatim i 2003. kada je bio u Banja Luci.

Posjet pape Franje BiH odvija se pod geslom 'Mir vama', a on je uoči dolaska poručio kako tamo stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, podupro ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

Papu je u zračnoj luci dočekala delegacija predvođena Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom.

Papu je pozdravilo i 140 djece odjevene u narodne nošnje iz različitih dijelova BiH.

Uz papu Franju u izaslanstvu Svete Stolice koje ga prati tijekom posjeta Sarajevu su i državni tajnik Pietro Parolin, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran te predsjednik Papinskog vijeća za promoviranje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

06.06.2015. 11:00:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh