« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
JOŠ JEDNA ISPRIKA

Papa osudio nijekanje holokausta

Svako nijekanje holokausta nedopustivo je i neprihvatljivo, rekao je papa Benedikt XVI. pred izaslanstvom židovskih američkih udruga.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Benedikt XVI

,

holokaust

,

Židovi

,

Richard Williamson

,

Arthur Schneier

"Svako poricanje ili minimaliziranje holokausta nedopustivo je i potpuno neprihvatljivo. To mora biti jasno svima, a napose onima koji tumače Sveto pismo", rekao je Benedikt XVI.

Holokaust je "zločin protiv čovječnosti" i Katolička crkva "duboko i neopozivo odbacuje antisemitizam", naglasio je Sveti Otac.

Benedikt XVI. je pred 60-članim izaslanstvom židovskih američkih udruga, koje je primio u privatnu audijenciju, ponovio da planira posjet Izraelu, ali nije objavio datum. "Pripremam posjet Izraelu, zemlji koja je sveta kako kršćanima tako i židovima jer ondje moramo tražiti korijene naše vjere", rekao je.

Papa je prošlioga mjeseca izazvao val nezadovoljstva među židovima nakon što je odlučio povući odluku o izopćenju biskupa "tradicionalista" Richarda Williamsona koji je javno nijekao postojanje holokausta. Odluka je izazvala nezadovoljstvo i u dijelu vatikanske kurije, a napose među njemačkim svećenicima.

Vatikan je u međuvremenu naredio Williamsonu da se javno odrekne svojih stajališta o holokaustu ako želi služiti u Rimokatoličkoj crkvi.

U obraćanju židovskom izaslanstvu u četvrtak, Benedikt XVI. je ponovio molitvu koju je Ivan Pavao II. upotrijebio kada je posjetio Zapadni zid u Jeruzalemu i zatražio oprost židova zbog svih progona u povijesti. "Duboko smo ožalošćeni ponašanjem onih koji su nanijeli patnje vašoj djeci i tražeći od vas oprost želimo se posvetiti istinskom bratimljenju s narodom saveza", ponovio je Benedikt XVI.

Izaslanstvo Konferencije američkih židovskih udruga vodio je rabin Arthur Schneier koji je sam preživio koncentracijski logor, prenosi agencija dpa. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 15:12:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh