« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
nesreća

Pao avion na Velebitu - putnici možda živi?

Cessni se izgubio trag iznad Vaganskog vrha, HGSS krenuo u potragu za pilotima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Više o

pad aviona

,

avion velebit

,

cessna velebit

,

Govejšek

,

Aleksandar

,

Bartolić

U 15.38 sati Kontrola zračnog prometa iz Zemunika javila je zadarskoj Policijskoj upravi da je pola sata prije toga zadnji put viđen zrakoplov tipa Cessna iznad Velebita te da mu se od tada gubi trag.

Kako se doznaje od zadarske Policijske uprave, djelatnici Kontrole zračnog prometa su nešto poslije 15 sati zadnji put vidjeli Cessnu iznad Vaganskog vrha na Velebitu. Zasad se samo zna da su u Cessni bili pilot i još dva člana posade.

Policija je priopćila da je na tom području trenutačno gusta magla i da je vidljivost vrlo slaba. Također se doznaje da je osnovan stožer za potragu za nestalom Cessnom i članovima posade te da su u njemu i pripadnici Gorske službe spašavanja.

Trinaest pripadnika GSS-a iz zadarske stanice uputilo se oko 19 sati s Velikog rujna na Velebitu u pravcu Grebena, u potragu za Govejšekom, Aleksandrom i Bartolićem, iskusnim članovima sesvetskoga Aerokluba Ban, čija je Cessna nestala s radara oko 15.45 sati.  Riječ je o području između Vaganskog vrha i Svetog brda na oko 1500 metara visine. Na tom području trenutno puše jak vjetar, a temperatura je ispod ništice.

Jedan od zaposlenika koji radi na održavanju odašiljača Ćelavac na Velebitu rekao je da je nešto prije 16 sati, dok je šetao sa psima, čuo snažan prasak, ali ne i eksploziju. Iznad Velebita vladaju nepovoljni meteorološki uvjeti, gusta magla i oblaci.

Na mjestu gdje se avion nalaze, ali i niže na mjestu odakle su krenuli GSS-ovci, signal za mobitel je slab ili nikakav, pa je i komunikacija onemogućena. Iz krugova bliskih potrazi kažu kako postoji nemala mogućnost i nada, da su putnici preživjeli pad ili prisilno ateriranje, ali se nikome ne mogu javiti.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić izjavio je u četvrtak oko 23,45 sati da su pripadnici HGSS-a došli u zonu potrage za nestalom Cessnom i članovima posade iznad južnog Velebita na predjelu Vaganskog vrha, ali da potragu otežava gusta magla i dubok snijeg.

"Za sada nema još rezultata", rekao je Prizmić dodavši da se u potragu s južne strane sinoć uključila još jedna ekipa HGSS-a, a ujutro će se istrazi priključiti njih još dvije. Uz specijalnu policiju, u potrazi sudjeluje 26 pripadnika HGSS-a, a danas će im se pridružiti njih još 40 do 50.

Najavio je da će se ujutro potrazi priključiti i helikopter koji bi, ukoliko se podigne magla, mogao locirati mjesto nesreće. Upozorio je međutim da se maglovito vrijeme na Velebitu očekuje i danas.

Nestala Cessna u vlasništvu Josipa Crnčevića, predsjednika Aerokluba "Ban" iz Sesveta, jučer popodne oko 16 sati nestala je s radara hrvatske Kontrole zračne plovidbe iznad Velebita, a u njoj su bile tri osobe koje su letjele iz Zagreba u Zadar.

Iako su se po prvim neslužbenim informacijama u avionu nalazila trojica iskusnih pilota sesvetskog Aerokluba "Ban" - Gerd Govejšek (63), Walter Aleksandar (49) i Miljenko Bartolić (61), mediji su kasno sinoć objavili da je u zrakoplovu bio i četvrti putnik - 68-godišnji umirovljeni instruktor Zvonko Kelek.

Vaganski vrh visine 1757 metara s okolnom visoravni najviši je vrh Velebita. Nalazi se na jugoistočnom kraku planine, i pripada u vrhunce južnog Velebita, pokraj vrhova Badanj, Malovan i Sveto brdo.

(hina/metro-portal)

05.02.2009. 17:13:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh