« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
EHHH...

Pandemija i alkohol očito idu ruku pod ruku

U Europi je pala konzumacija alkohola u prvoj godini pandemije, no to opadanje bi se moglo preokenuti u nadolazećim godinama kad se počnu osjećati ekonomske posljedice covida-19

Cugat će sve više ljudi...
Cugat će sve više ljudi... (Arhiva)
Više o

alkoholizam

,

alkohol

,

pandemija

Vjerovali ili ne, između 2000. i 2019. godine došlo do opadanja konzumacije alkohola.

Navike ispijanja alkohola su se promijenile tijekom pandemije te su ljudi umjesto u kafićima i restoranima počeli ispijati alkohol kod kuće, dok je ukupno u 2020. godini došlo do pada konzumacije alkohola, rečeno je u izvješću.

No europske zemlje su i dalje najveći konzumenti alkohola u svijetu.

Opadanje je manje zabilježeno među onima s niskim ili prosječnim primanjima i onima koji su se našli u neprilici, kao i među ljudima koji su izgubili posao ili imali drugih financijskih briga.

"S obzirom na protekla iskustva, ekonomske neprilike zbog pandemije covida-19 vjerojatno će povećati konzumaciju alkohola u nadolazećim godinama, posebno među muškarcima i onima koji pripadaju niskom socioekonomskom sloju", rečeno je u izvješću.

Izvješće je pokazalo da su zemlje u regiji uglavnom postigle napredak po pitanju nekih globalnih ciljeva koji su usvojeni 2015. godine, a koji su usmjereni na dokidanje siromaštva.

Na primjer, gotovo sve zemlje u regiji zadovoljile su cilj da stopa smrtnosti novorođenčadi i djece bude manje od 12 i 25 na 1000 rođenja.

WHO je rekao da zemlje trebaju prioritizirati zdravstveni sektor i fokusirati se na pitanja poput mentalnog zdravlja ili će riskirati zaostanak za napretkom koji je napravljen od 2015. godine.

"Imamo jasan izbor u ovom trenutku gotovo dvije godine od početka pandemije", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

11.03.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.03.2022. 15:26
    Svi nasli utjehu u picu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh