« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina
SKANDALOZNO!

Palice i elektrošokeri u hrvatskim lukama

U prijevozu životinje provode dane, iscrpljene, nagurane, gladne i žedne, podvrgnute brutalnom i rutinskom zlostavljanju

Strašne stvari se rade u lukama
Strašne stvari se rade u lukama (Arhiva)
Više o

Prijatelji životinja

,

zlostavljanje životinja

,

luke

Organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je prošle godine kampanju pod nazivom „#StopTheTrucks", s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz. Tijekom kampanje na vidjelo su isplivale šokantne snimke zlostavljanja životinja u prijevozu, a najnoviji kadrovi otkrivaju da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama. 

Snimke snimljene prošle godine u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane.

Ukrcaj traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a predstoji im višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara.

Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država, osobito iz Rumunjske. U prijevozu provode dane, iscrpljene, nagurane, gladne i žedne, podvrgnute brutalnom i rutinskom zlostavljanju. Osim patnje životinja, prijevoz ima i pogubne ekološke posljedice jer životinje nekoliko dana provode u neadekvatnim uvjetima na terminalima, pri čemu se stvara golema količina izmeta. Luka Raša nalazi se u blizini turističkih odredišta u Istri.

Prijatelji životinja naglašavaju da su iživljavanje i nemar standardna praksa u prijevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja za ljudsku konzumaciju te da je zdrava, biljna prehrana najbolji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza.

Kampanja „#StopTheTrucks" potresla je Europsku uniju, zbog čega je Europski parlament već najavio istragu. Udruga Prijatelji životinja, kao članica organizacije Eurogroup for Animals, nositeljica je kampanje u Hrvatskoj, a na razini EU-a skupljeno je već 800 000 potpisa. Peticiju je moguće potpisati do 20. travnja na stranici www.stopthetrucks.eu.

Novi neobjavljeni video s eksplicitnim snimkama zlostavljanja životinja u transportu, uključujući one u hrvatskoj luci Raša, može se preuzeti na http://bit.ly/2pwfTQQ.

18.04.2017. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tea Pecarina
    22.05.2017. 02:12
    Dođite iduće subote svi vi kojima Zagreb nije predaleko,
    na međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica!
    Zgodno je doći i vlakom jer je polazno mjesto preko puta glavnog kolodvora.

    https://www.facebook.com/395299990665869/videos/638527513009781/
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh