« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POZITIVNI KORACI

Palestinke puštene, snimka pokazala da je Shalit dobro

Među 20 oslobođenih Palestinki samo je nekoliko bilo povezano s militantnim skupinama

Gilad Shalit
Gilad Shalit (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gilad Shalit

,

razmjena zarobljenika

Devetnaest Palestinki pušteno je u petak iz izraelskog zatvora u zamjenu za nedavnu video snimku izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg je Hamas oteo u Gazi 2006. godine.

Prema sporazumu o razmjeni, palestinske zatvorenice puštene su tijekom jutra, pošto su izraelske vlasti pregledale jednominutnu snimku zatočenog Shalita i utvrdili da je nastala nedavno.

Pošto je potvrđena autentičnost videomaterijala, video zapis je proslijeđen premijeru Benjaminu Netanyahu i Shalitovim roditeljima.

Palestinke su trima kombijima prevezene u prihvatni logor Ofer nedaleko od Ramalaha. Sporazumom je dogovoreno oslobađanje 20 zatvorenica, a prva je već odvedena u zatvor Šikmu u Aškelonu, odakle će biti puštena u Gazu, odakle potječe.

Vojnik Gilad Shalit tijekom trogodišnjeg zatočeništva u Gazi postao je simbolom Izraela i ispitom angažmana židovske države prema svojim vojnicima koji su u zarobljeništvu.

Gilad Shalit je dobro, rekao je izraelski dužnosnik u petak pošto je odgledao video snimku koju je dostavila palestinska strana, a zauzvrat ishodila oslobođenje 19 palestinskih zatvorenica, dok je službeni Pariz zatražio trenutačnu slobodu za otetog vojnika.

Video snimka pokazuje da je Shalit dobro i da govori jasno o nekim događajima iz svoje prošlosti, rekao je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.Na vijest da snimka potvrđuje kako je živ 23-godišnji izraelski vojnik, koji je u palestinskom zatočeništvu tri i po godine, francuski šef diplomacije Bernard Kouchner pozvao je otmičare da odmah oslobode mladića koji ima i francusko državljanstvo.

"Francuska poziva otmičare Gilada Shalita da ga odmah puste i poziva sve strane da olakšaju svojim postupcima oslobađanje i povratak mira", napisao je ministar Kouchner, javlja AFP.

Dostava video zapisa, prvog dokaza da je Shalit živ, omogućila je puštanje iz zatvora 19 Palestinki, međutim, to je tek prva etapa dugog procesa jer za Shalitovu slobodu palestinski pokret Hamas traži puštanje stotina palestinskih zatvorenika.

Oslobođene Palestinke u petak su se, odmah po puštanju, sastale sa svojim obiteljima, javlja AP. Oslobođene su žene koje su gotovo već odslužile svoje kazne, a zatvarane su zbog manjih prekršaja, dok je samo nekoliko njih bilo povezano s militantnim skupinama. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 16:20:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh