« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BLISKI ISTOK

Palestinci su ohrabreni sastankom Obame i Abasa

Obama je pozvao Izraelce da potpuno zamrznu naseljavanje na okupiranoj Zapadnoj obali

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Barack Obama

,

Zapadna obala

,

Bliski istok

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

Saeb Erekat

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Palestinci su "ohrabreni" sastankom njihova predsjednika Mahmuda Abasa s američkim predsjednikom Barackom Obamom koji je pozvao Izrael da potpuno prekine gradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je u petak vodeći palestinski pregovarač.

"Palestinci su ohrabreni predanošću koju je predsjednik Obama pokazao za bliskoistočni mirovni proces", rekao je Saeb Erekat.

Za sastanka s Abasom u Bijeloj kući, Obama je u četvrtak pozvao Izraelce da potpuno zamrznu naseljavanje na okupiranoj Zapadnoj obali te se suglasio s Abasom da je "vrijeme bitno" i obećao je "učiniti sve što može" kako bi "brzo počeo" mirovni proces s Izraelom.

"Rješenje palestinsko-izraelskog sukoba središnje je pitanje za mir i stabilnost u regiji", rekao je Erekat.

Uspostava održive palestinske države koja bi postojala uz Izrael, kao i pravedno rješenje pitanja palestinskih izbjeglica u skladu s Rezolucijom 194 UN-a stvorili bi sigurniji i stabilniji Bliski istok, rekao je Erekat.

Ocijenio je da bliskoistočni mirovni proces neće preživjeti još jedan krug neuspjelih pregovora.

Iako je Obama prošli tjedan činio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izrazi potporu tzv. rješenju s dvije države, Netanyahu se suzdržao takvu potporu iskazati.

Netanyahu se obvezao zaustaviti gradnju novih naselja, ali je istodobno najavio "prirodni rast", postojećih židovskih naselja.

Oko 295.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali, a još oko 194.000 ih živi u spornim dijelovima istočnog Jeruzalema, po podacima Vijeća za mir i sigurnosne pregovore (CPST). (hina/metro-portal)

29.05.2009. 16:20:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh