« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Palestinci provalili u Egipat

Trgovine u egipatskom dijelu Rafaha doslovno su opustošene, a kupovalo se sve - od goriva i cigareta do kokoši i ovaca
Trgovine u egipatskom dijelu Rafaha doslovno su opustošene, a kupovalo se sve - od goriva i cigareta do kokoši i ovaca (afp)
Više o

Palestina

,

Egipat

,

Gaza

Deseci tisuća Palestinaca iz pojasa Gaze, koji već danima žive bez plina i struje zbog izraelske blokade, silom su jučer ušli u Egipat srušivši golemi pogranični betonski zid.

Izgladnjeli  Palestinci preplavili su egipatski dio Rafaha i pohrlili prema Al-Arishu kako bi se opskrbili hranom i gorivom. Prema izvještajima stranih agencija trgovine su doslovno opustošene, a kupovalo se sve: gorivo, hrana, televizori, ovce, kokoši, koze...  Kupovalo se i oružje, koje je na granici zaplijenjeno, a iz Hamasa su Palestincima  poručili da ‘ne riskiraju kupnjom oružja u Egiptu’ jer ga u Gazi mogu puno lakše nabaviti. Robu su prenosili automobilima, na magarcima, konjskim zapregama ili na leđima. ‘Proboj’ u Egipat započeli su militanti, navjerojatnije pripadnici Brigada al-Qassam, oružanog krila radikalnog Hamasa, koji su betonski zid najprije srušili sa 17 eksplozija, a ‘dokrajčili’ ga su buldožerima. Svjedoci tvrde da su uništene dvije trećine zida. Egipatska vojnici i policajci pokušavali su nakon rušenja zida spriječiti ljude da uđu u Egipat, no ubrzo su odustali jer se u samo nekoliko sati oko granice skupilo na tisuće ljudi. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak poručio je jučer popodne da je on izdao dopuštenje egipatskim snagama sugurnosti da puste Palestince.

- Rekao sam im da ih puste neka uđu, sve dok ne nose oružje, kako bi se mogli nahraniti, kupiti namirnice i vratiti se kući - rekao je egipatski predsjednik.

ŽIVOT U BLOKADIIzraelska vlada je 17. siječnja uvela potpunu blokadu pojasa Gaze kako bi prisilila pripadnike Hamasa da prestanu raketirati jug Izraela. Zbog blokade je oko 1,5 milijuna stanovnika bez struje, plina i hrane.
Izrael je prije sedam dana blokirao Palestince kako bi prisilio pobunjeničke borce Hamasa da prestanu raketirati jug Izraela. Vlada u Jeruzalemu odlučila se na ovaj potez iako su je i Europska unija i Ujedinjeni narodi upozorili da je kolektivno kažnjavanje oko 1,5 milijuna stanovnika Gaze zato što tim područjem vlada radikalni Hamas, ‘neopravdan’ potez.  Iz EU i UN-a također su upozorili da će izraelski potez ubrzo dovesti do humanitarne katastrofe.

Smijenjeni premijer iz redova Hamasa Ismail Hanija založio se za održavanje ‘izvanredne sjednice’ s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i egipatskim dužnosnicima radi ukidanja izraelske blokade pojasa Gaze.

Piše: MEX
24.01.2008. 00:35:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh