« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
STRAVA

Pala ruska raketa; izlile se tone otrova!

Ruska raketa bez ljudske posade, koja je u orbitu nosila tri navigacijska satelita, srušila se u utorak nekoliko sekundi nakon lansiranja

Raketa je nakon par sekundi pala
Raketa je nakon par sekundi pala (Screenshot YouTube)
Više o

Rusija

,

raketa

,

Bajkonur

,

Proton-M

,

pad rakete

Državna televizijska postaja Rossija-24 objavila je snimke na kojima se vidi raketa Proton-M kako skreće s putanje nekoliko sekundi nakon uzlijetanja i pada na tlo uz veliku eksploziju nedaleko od lansirne rampe.

Nema izvješća o mogućim ozljeđenima. Ruska agencija Interfax navodi da je svo osoblje u svemirskoj bazi bilo na sigurnome. "Prema preliminarnim procjenama, (svemirska baza) nije oštećena i nema žrtava", objavila je kazahstanska svemirska agencija Kazcosmos, dodajući da je raketa pala na području baze, te da je ispuštena velika količina raketnog goriva.

Interfax je javio da se zapalilo oko 170 tona heptila, vrlo toksičnog raketnog goriva. Agencija je dodala da kazahstanske vlasti razmatraju evakuaciju obližnjih gradića u tom slabo naseljenom području zemlje zbog strahovanja za zdravlje stanovnika.

Raketa je u orbitu trebala ponijeti tri satelita za ruski satelitski navigacijski sustav Glonass. Rossija-24 javlja da su sateliti vrijedni oko 200 milijuna dolara.

Rusija na kontroverzni satelitski navigacijski sustav, koji bi trebao konkurirati američkom GPS-u, planira potrošiti 9,1 milijardu dolara do 2020. godine. Razvoj Glonassa, sustava koji je planiran još u doba Sovjetskog Saveza prije više od 40 godina, usporen je zbog brojnih problema s financiranjem i sumnji na korupciju, te padovima raketa, uključujući i eksploziju 2010. u kojoj su također izgubljena tri satelita.

Mediji javljaju da bi uzrok nesreće mogao biti kvar na motoru ili sustavu navođenja.

Raketa Proton prvi je puta testirana još šezdesetih godina prošlog stoljeća, a originalno je zamišljena kao interkontinentalna raketa za nošenje nuklearnog oružja. Nekoliko rušenja Protona posljednjih godina dovelo je do zategnutih odnosa između Rusije i Kazahstana, od kojega Moskva unajmljuje svemirsku bazu Bajkonur.

02.07.2013. 10:36:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh