« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RASPAD KOALICIJE

Pala belgijska vlada, premijer podnio ostavku kralju

Nakon povlačenja flamanskih liberala iz vladajuće koalicije premijer Yves Leterme nije imao drugog izbora

(Wikipedia)
Više o

Yves Leterme

,

kralj Albert

,

belgijska vlada

Flamanska liberalna stranka povukla se iz vladajuće koalicije belgijskog premijera Yvesa Letermea u četvrtak, a premijer je nakon toga otišao ka kralju Albertu kako bi mu podnio ostavku svoje vlade, stare tek pet mjeseci, i to dva mjeseca prije nego Belgija treba preuzeti izmjenično predsjedništvo EU-a.

Bez potpore stranke Open VLD, jedne od pet stranaka u koaliciji, vlada još ima 76 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, ali bi joj bilo teško upravljati s obzirom na tako malu većinu.

Open VLD je priopćio da je izgubio povjerenje u vladu zbog njezina načina rješavanja spora između valonskih i flamanskih stranaka glede izbornih granica na bruxelleskom području.

"Nismo se složili o rješenju i zato Open VLD više ne vjeruje vladi", rekao je čelnik stranke Alexander De Croo.

Leterme, kojemu je ovo drugi mandat na dužnosti premijera, bio je na čelu vlade i tijekom prvih devet mjeseci 2008., kad je Belgija zapadala iz jedne krize u drugu.

Ministrica zdravstva Laurette Onkelinx rekla je novinarima da Letreme nije imao drugog izbora nego podnijeti ostavku nakon povlačenja flamanskih liberala iz vladajuće koalicije.

Inače, belgijski parlament trebao bi danas glasovati o zabrani nošenja odjeće koja skriva identitet, poput burka i nikaba, ali s obzirom na okolnosti moguće je da će to biti odgođeno.

Belgija si ne može dopustiti odugovlačenje domaćih problema jer bi u srpnju trebala preuzeti izmjenično predsjedništvo EU-a.(hina/metro-portal)

22.04.2010. 14:45:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh