Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 14:45:03
RASPAD KOALICIJE

Pala belgijska vlada, premijer podnio ostavku kralju

Nakon povlačenja flamanskih liberala iz vladajuće koalicije premijer Yves Leterme nije imao drugog izbora

(Wikipedia)

Flamanska liberalna stranka povukla se iz vladajuće koalicije belgijskog premijera Yvesa Letermea u četvrtak, a premijer je nakon toga otišao ka kralju Albertu kako bi mu podnio ostavku svoje vlade, stare tek pet mjeseci, i to dva mjeseca prije nego Belgija treba preuzeti izmjenično predsjedništvo EU-a.

Bez potpore stranke Open VLD, jedne od pet stranaka u koaliciji, vlada još ima 76 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, ali bi joj bilo teško upravljati s obzirom na tako malu većinu.

Open VLD je priopćio da je izgubio povjerenje u vladu zbog njezina načina rješavanja spora između valonskih i flamanskih stranaka glede izbornih granica na bruxelleskom području.

"Nismo se složili o rješenju i zato Open VLD više ne vjeruje vladi", rekao je čelnik stranke Alexander De Croo.

Leterme, kojemu je ovo drugi mandat na dužnosti premijera, bio je na čelu vlade i tijekom prvih devet mjeseci 2008., kad je Belgija zapadala iz jedne krize u drugu.

Ministrica zdravstva Laurette Onkelinx rekla je novinarima da Letreme nije imao drugog izbora nego podnijeti ostavku nakon povlačenja flamanskih liberala iz vladajuće koalicije.

Inače, belgijski parlament trebao bi danas glasovati o zabrani nošenja odjeće koja skriva identitet, poput burka i nikaba, ali s obzirom na okolnosti moguće je da će to biti odgođeno.

Belgija si ne može dopustiti odugovlačenje domaćih problema jer bi u srpnju trebala preuzeti izmjenično predsjedništvo EU-a.(hina/metro-portal)

22.04.2010. 14:45:03
http://metro-portal.hr/pala-belgijska-vlada-premijer-podnio-ostavku-kralju/38445/