« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PAKISTAN POSTAJE PAKAO

U eksploziji bombe usmrćeno između 40 i 70 ljudi

Napad se dogodio u Šah Hasan Kanu, selu u okrugu Banuu, blizu granice s Afganistanom, gdje se pakistanska vojska trenutačno bori s talibanima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

Al-Kaida

,

Vaziristan

,

bombaš samoubojica

Bombaš samoubojica koji je u petak aktivirao eksploziv na odbojkaškom igralištu za vrijeme utakmice dviju seoskih momčadi na sjeverozapadu Pakistana usmrtio je između 40 i 70 ljudi, prema novim izvješćima policije i medija.

Napad se dogodio u Šah Hasan Kanu, selu u okrugu Banuu, blizu granice s Afganistanom, gdje se pakistanska vojska trenutačno bori s talibanima, saveznicima Al-Kaide. Bombaš je aktivirao kamionet prepun eksploziva na odbojkaškom igralištu za vrijeme utakmice dviju momčadi iz susjednih sela, koju je pratilo dvjestotinjak gledatelja, priopćila je policija.

"U napadu je poginulo najmanje 40 osoba, a broj žrtava mogao bi rasti", kazao je načelnik policije tog okruga Mohamad Ajub Kan. Lokalna televizijska postaja "Express 24" javila je, međutim, da eksplozija bila toliko jaka da je 70 ljudi poginulo, 65 ih je ranjeno, a najmanje 20 kuća uništeno.

Kan i drugi policijski čelnici ističu da je riječ o samoubojičkom napadu koji su, po njihovu mišljenju, izveli talibanski pobunjenici. Policija i vojska lani su u Banuu pokrenule operaciju protiv njih i nekoliko mjeseci poslije izjavile da je to područje potpuno sigurno. Sjeverozapad Pakistana je česta meta islamističkih atentata koji potresaju Pakistan i u kojima je u gotovo dvije i pol godine ubijeno više od 2.800 ljudi. Međutim, napada na sportska igrališta dosad nije bilo, iako počinitelji često biraju mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Napadi su se pojačali od listopada prošle godine kada je vojska povela kopnenu ofenzivu protiv talibana u Južnom Vaziristanu, uporištu pakistanskih talibana. Zabitna plemenska područja uz granicu s Afganistanom slove kao rasadnik talibanskih pobunjenika i njihovih saveznika iz Al-Kaide. Washington stalno čini pritisak na svog pakistanskog saveznika da ondje intervenira kako bi ugušio islamističku pobunu. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 19:57:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh