« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
put do eu

Pahor najavljuje rješavanje graničnog spora

Slovenski premijer najavio je dokument kojim će se nastaviti hrvatski pristupni pregovori s EU

(Davor Pongračić/CROPIX )
Više o

pristupni pregovori

,

Krško

,

Werner Faymann

,

granični spor

,

Borut Pajor

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor kaže da dobro surađuje s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Nakon njihovog sastanka u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca dobro napreduju razgovori o rješavanju pitanja nastavka hrvatskih pregovora s EU-om i rješavanju graničnog pitanja koje bi bilo povoljno za obje strane.

Izjavio je to slovenski premijer na konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom. Kaže da u pitanjima s Hrvatskom ne želi miješanje Austrije o čemu je s njim i razgovarao.

Pahor je novinarima na kraju susreta s austrijskom kancelarom potvrdio da se govorilo i o mogućnosti zajedničkog nastupa Slovenije i Austrije na međunarodnom planu, kao i o stanju na zapadnom Balkanu.

Međutim, dao je do znanja da od Austrije koja je u vezi s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji pokušavala ubrzati taj proces, očekuje suzdržanost sve dok se o spornim pitanjima ne dogovore Ljubljana i Zagreb.

S austrijskim kolegom razgovarao je o problemu dodatnih dvojezičnih topografskih oznaka za slovensku manjinu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj. Na pitanje nije li mekši stav Ljubljane prema pitanju prava slovenske manjine u susjednoj državi motiviran strahom da će Austrija u sporu podržati hrvatska stajališta, rekao je da austrijsko-slovenske i slovensko-hrvatske odnose ne treba povezivati.

Razgovori su se vodili i o važnim pitanjima energetike. Pahor je rekao da je gradnja drugog bloka nuklearke Krško dio programa njegove koalicijske vlade, te da će se o tome vrlo brzo povesti stručna i javna rasprava.

Istaknuo je i da je Slovenija vrlo blizu potpisivanja sporazuma o gradnji jednog traka ruskog plinovoda Južni tok kroz Sloveniju, te da će detalji o tome biti riješeni prilikom njegova susreta s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

26.08.2009. 16:00:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh