« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
POLITIČKO 'NAGODBENJAŠTVO'

Pahor i dalje traži političko jedinstvo s oporbom

Koalicijski partneri optužuju, Pahor se brani 'idealizmom', oporba mudro šuti.

Fotografija vijesti
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Zares

,

slovenska politika

,

Slavko Ziherl

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je da će se, unatoč kritikama da se više dogovara s oporbenim čelnikom Janezom Janšom nego s koalicijskim partnerima u svojoj vladi, o važnim pitanjima u interesu države i dalje konzultirati s "političkim konkurentima", makar u takvoj politici ima dosta "političkog idealizma".

"Neću se prestati savjetovati s političkim konkurentima kad se radi o nacionalnim interesima Slovenije. Priznajem da u tome ima i političkog idealizma, no ako bih se toga odrekao, iznevjerio bih sebe i svoja uvjerenja", odgovorio je Pahor kritičarima u otvorenom pismu koje su u četvrtak objavili slovenski mediji.

Zbog, kako je ocijenio, "pretjerane" suradnje s bivšim premijerom Janezom Janšom i čestog sazivanja koordinacije predsjednika svih parlamentarnih stranaka kritizirao ga je potpredsjednik koalicijske stranke "Zares" Slavko Ziherl, dodajući da to narušava suradnju u koalicijskoj vladi lijevog centra, uz upozorenje da bi takvo ponašanje premijera moglo postupno dovesti do raspada vlade.

Političko 'mešetarenje' protivno predizbornim obećanjima

Ziherl se na javno obraćanje Pahoru odlučio dan nakon što je parlament u ponovljenom glasovanju potvrdio zaključni račun državnog proračuna bivše Janšine vlade za 2007. godinu, kako bi Janšini zastupnici u parlamentu pristali osigurati potrebnu većinu glasova za potvrdu ratifikacijskog protokola za ulazak Hrvatske u NATO.

Takvo političko "mešetarenje" i "nagodbenjaštvo" po ocjeni Pahorovih koalicijskih partnera u vladi, derogira parlament i uvjerljivost koalicije koja je biračima pred lanjske izbore obećala distanciranje od ponašanja bivše Jnašine vlade, upozorio ju u svom pismu Ziherl.

U odgovoru na te kritike Pahor je u svom pismu Ziherlu naveo da ih poštuje, ali da očekuje da se poštuje i njegovo mišljenje, te da u politici nije bez iskustva i da nije naivan.

"U politici djelujem već dvadeset godina i znam da je političko jedinstvo opasna i smiješna iluzija. No, u povijesnim situacijama kad nam je bilo najteže, uvijek smo pobjeđivali ako smo bili jedinstveni. Položaj u kojemu se sada nalazi Slovenija, zajedno sa cijelim svijetom, izuzetno je zahtjevan. Najmanje što nam sada treba bilo bi otvaranje mogućnosti da uobičajene političke razlike prerastu u političke sukobe", navodi u svom odgovoru slovenski premijer, dodajući da će se s Janšom i dalje konzultirati i da to ne znači slabljenje koalicije ili zaobilaženje normalnih parlamentarnih mehanizama odlučivanja. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 13:00:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh