« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
UPS!

Pad vrijednosti na burzama diljem svijeta

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do potresa na burzama diljem svijeta. Najveći pad se bilježi na burzi u Moskvi koja je privremeno obustavila trgovinu. Cijene zlata i nafte osjetno su porasle

Nije još panično... ali?
Nije još panično... ali? (Arhiva)
Više o

Burza

,

pad burze

Ruski napad na Ukrajinu osjetno se odrazio na burzama diljem svijeta. Njemački burzovni indeks DAX pao je odmah nakon otvaranja burze za 4,4 posto. Time je pao na najnižu vrijednost u posljednjih 13 mjeseci. Cijena nafte i dalje raste, a već prije ruskog napada bila je iznad 100 američkih dolara za barel. Investitori su reagirali paničnom prodajom dionica na burzama diljem svijeta. U Francuskoj je indeks CAC 40 pao za 3,9 posto, britanski indeks FTSE 100 pao je za šest posto, španjolski indeks Ibex za 4,3 posto.

Azijske burze manje pogođene

Američke burze su već prije početka ruskog napada na Ukrajinu reagirale osjetnim padom vrijednosti dionica. Naime, američki magazin Newsweek je jučer (23. 2.) objavio članak u kojem je rečeno da SAD upozorava da će Rusija napasti Ukrajinu u roku od 48 idućih sati. Dow Jones Industrial je nakon toga pao za 1,4 posto, S&P 500 je izgubio 1,8 posto vrijednosti, a Nasdaq 100 za 2,6 posto. S obzirom da u SAD-u burze još nisu otvorene očekuje se daljnji pad nakon početka trgovanja.

Pad vrijednosti na burzama u Aziji bio je nešto manji nego u Europi. Japanski vodeći indeks Nikkei pao je za 1,8 posto, kineski indeks CSI 300, u kojem je 300 najvažnijih kineskih poduzeća, pao je za 1,9 posto, a indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za 3,2 posto.

Kaos na ruskom financijskom tržištu

Ruski indeks RTS već je osjetno pao proteklih dana s obzirom na vijesti o porastu napetosti u odnosu prema Ukrajini i Zapadu. A nakon otvaranja burze jutros izgubio je gotovo polovicu vrijednosti. Burza u Moskvi bila je privremeno obustavila trgovinu. Ruska središnja banka najavila je da će reagirati kupovinom na deviznom tržištu. Ruska rublja je već danima na rekordno niskoj razini u odnosu na američki dolar, a nakon početka invazije na Ukrajinu pala je na 89,85 rubalja za jedan američki dolar (100,92 rublje za jedan euro).

Rublja je pala na rekordno nisku razinu

Investitori diljem svijeta traže sigurnu luku za svoj novac pa cijena zlata i dalje raste. Trenutno se za uncu zlata plaća 1970 američkih dolara (1763 eura). Cijena barela nafte je prošle noći po prvi put nakon sedam godina prešla preko 100 dolara za barel sorte Brent. Oko podne 24. 2. 2022. je barel nafte stajao oko 105 dolara, što je porast od 8 posto i najviša cijena od rujna 2014. godine. A visoka cijena nafte bi mogla dovesti do daljnjeg rasta cijena osnovnih životnih potrepština, koje ionako već muče potrošače diljem svijeta.

25.02.2022. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh