« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SUMNJA SE U H1N1

Pacijentica iz Požege potencijalno peta žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj

Troje, od četvero ranije umrlih, od kojih su svi preminuli u Zagrebu, bolovalo je od neke od kroničnih bolesti

Pacijentica iz Požege potencijalno peta žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj
Pacijentica iz Požege potencijalno peta žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

pretilost

,

svinjska gripa

,

H1N1

U Požeškoj bolnici jučer poslijepodne umrla je 41-godišnja žena koja je u tu bolnicu dovedena u vrlo teškom stanju, a pretpostavlja se da je umrla zbog komplikacija kao posljedica pandemijske gripe, doznaje se od epidemiologa u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernarda Kajića. Sumnja se da je riječ o pandemijskoj gripi, ali se laboratorijska potvrda očekuje danas tijekom dana, kazao je Hini u telefonskom razgovoru Kajić. Potvrđeno je da preminula žena nije bila cijepljena, a po zasad dostupnim podacima, nije bolovala od neke kronične bolesti.

Utvrdi li se da je preminula žena umrla od svinjske gripe, bit će to ovogodišnja peta žrtva. Troje, od četvero ranije umrlih, od kojih su svi, navodi Kajić, preminuli u Zagrebu, bolovalo je od neke od kroničnih bolesti, koje se smatraju rizičnim za razvoj komplikacija uslijed gripe, kao što su bolesti srca, pluća, bubrega, dijabetes, neurološke bolesti. Samo prvi umrli pacijent nije imao nijednu kroničnu bolest. Dvoje umrlih cijepljeno je ove godine cjepivom za sezonsku gripu, koje sadrži i zaštitu od pandemijske gripe, no nisu cijepljeni i prošle godine, a studije pokazuju da višekratnost cijepljenja povećava djelotvornost zaštite cjepiva, kazao je Kajić.

Smrtni slučajevi uslijed komplikacija (obične) sezonske gripe, koja je prevladavala tijekom proteklih godina i desetljeća, pojašnjava, nisu bili neuobičajena pojava, prosječno bi godišnje umrlo 10 do 30 ljudi, većinom starije dobi i onih s kroničnim bolestima. Ako pogledamo da je tijekom lanjske sezone od svinjske gripe umrlo 58 ljudi, ne možemo reći da je smrtnost drastično veća, ali je primijećeno da je dobna granica pomaknuta prema nešto mlađoj populaciji nego što je to bio slučaj kod sezonske gripe, dodaje Kajić.

I dalje su pod najvećim rizikom ljudi koji inače boluju od kroničnih bolesti, a kao faktor rizika zamijećena je i izrazita pretilost. Dosad je tijekom ove sezone prijavljeno 2,5 tisuće zaraženih, a može se očekivati da će broj novooboljelih još rasti, te da će epidemija sigurno potrajati do kraja veljače, vjerojatno i dulje, ocjenjuje Kajić. Dosad se cijepilo 460 tisuća građana, a cijepljenje se građanima preporučuje i dalje.

14.01.2011. 14:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh