« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci

Ozon učinkovitu rješava koronu?

Japanski znanstvenici rekli su u srijedu da niske koncentracije ozona mogu neutralizirati čestice koronavirusa, što bi moglo koristiti bolnicama u dezinfekciji prostorija

Vrlo zanimljivo rješenje
Vrlo zanimljivo rješenje (Arhiva)
Više o

ozon

,

koronavirus

Znanstvenici sa Zdravstvenog sveučilišta Fujita rekli su na tiskovnoj konferenciji kako su dokazali da plin ozon u koncentracijama od 0,05 do 0,1 ppm, što su razine koje se smatraju neškodljivima za ljude, mogu ubiti virus.

U pokusu je korišten generator ozona u zatvorenoj komori s uzorkom koronavirusa. Potentnost virusa pala je za više od 90 posto kada je bio izložen niskoj razini ozona 10 sati.

"Prijenos novog koronavirusa može se smanjiti kontinuiranim tretmanom ozonom niske koncentracije, čak i u okruženju u kojemu su prisutni ljudi, korištenjem ove vrste sustava", rekao je Takayuki Murata, znanstvenik koji je vodio ovo istraživanje.

"Otkrili smo da je to posebice učinkovito u uvjetima visoke vlage."

Poznato je da ozon, vrsta molekule kisika, eliminira mnoge patogene, a raniji pokusi su pokazali da su visoke koncentracije, između 1 i 6 ppm, učinkovite protiv koronavirusa, ali su potencijalno otrovne za ljude.

Nedavna studija Tehnološkog instituta u Georgiji pokazala je da ozon može biti učinkovit u dezinfekciji zaštitnih odijela, naočala i druge zaštitne medicinske opreme.

Sveučilišna bolnica Fujita u prefekturi Aichi u središnjem Japanu postavila je generatore zona kako bi se smanjila zaraza u čekaonicama i bolesničkim sobama.

27.08.2020. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh