« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
duhanski rat

Ovog stoljeća umrijet će milijardu ljudi od pušenja

Sljedeće bi godine zbog konzumacije duhanskih proizvoda moglo umrijeti 6 milijuna osoba širom svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

duhan

,

duhanska industrija

,

pasivno pušenje

,

Američko Društvo protiv raka

Američko Društvo protiv raka je upozorilo da će zbog pušenja i njegovih posljedica u vidu raka, srčanih bolesti i drugih oboljenja 2010. godine umrijeti šest milijuna ljudi.

Treba napomenuti da svake godine pušenje oštećuje globalnu privredu za 500 milijardi dolara putem direktnih medicinskih troškova, gubitka produktivnosti i štete za okolinu, što samo produbljuje ekonomsku krizu.

Postotak pušača se polako smanjuje od 1970-ih kao što su SAD, Britanija, i Japan, ali je povećan u većini zemalja u razvoju. Trenutačno je broj pušača narastao na 1 milijardu i 250 milijuna. Dnevno puši 1 milijarda muškaraca - sa time da je u bogatim zemljama 35 posto, a u zemljama u razvoju 50 posto muške populacije- i 250 milijuna žena kojih u bogatim zemljama ima mnogo više nego muške populacije.

Od pušenja duhana u prosjeku umiru 15 godina ranije od nepušača, od kojih je u brojkama između trećine i polovice pušača. Isto tako od izlaganja pasivnom pušenju na poslu svake godine umre 200.000 radnika širom svijeta.

U 20. stoljeću cigarete su odvele u grob oko 100 milijuna osoba, dok se za ovo stoljeće predviđa da bi od posljedica pušenja moglo umrijeti čak milijardu ljudi.


26.08.2009. 14:57:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh