« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NATJEČAJ

Ovo su najbolje nove hrvatske riječi

Na natječaju u organizaciji časopisa "Jezik" prve tri nagrade odnijele su riječi "zatipak", "nekapnica" i "dodirnik"

Tipfeler? Ne, zatipak!
Tipfeler? Ne, zatipak! (nepoznatizagreb.blog.hr)
Više o

hrvatski jezik

,

nove riječi

„Zatipak", „nekapnica" i „dodirnik" najbolje su nove hrvatske riječi, odlučeno je na natječaju koji provodi časopis „Jezik", prenosi Hina.

Autor pobjedničke riječi „zatipak" (tipfeler) Šandor Dembitz dobio je nagradu "Dr. Ivan Šreter" i 5000 kuna.

Drugu nagradu i 3000 kuna osvojio je Eduard Beg za riječ "nekapnica" (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi spriječavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za riječ "dodirnik" (touch screen) dobila je treću nagradu i 1500 kuna.

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske riječi pristiglo je 1600 riječi koje je poslalo 1200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak riječi.

Ove godine dodijeljeno je po prvi puta priznanje "Dr. Ivan Šreter" za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojević, Lana Hudeček, Maja Matković i Igor Čutuk za Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa "Jezik", prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić.

Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada "Dr. Ivan Šreter", a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika.

Dr. Sanda Ham, glavna urednica časopisa "Jezik" i predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje riječi, kazala je da je ovogodišnji, šesti natječaj izazvao najveću pozornost te da je na njega pristigao do sada najveći broj riječi i natjecatelja.

Književnik Hrvoje Hitrec ustvrdio je da "bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog utjecaja izvana, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik".

U dosadašnjih pet natječaja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).

31.03.2012. 16:17:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Antonio
  18.09.2012. 22:15
  Ovca>cetveronozno blatobrkalo
  Avion>Zrakomlat
 2. avatar
  Zdenko Gudlek
  29.03.2013. 17:25
  Prošek nova riječ CROŠEK budimo ogrininalni
  Frižider nova riječ FRIŠKOŽDER

 3. avatar
  Zdenko Gudlek
  18.11.2013. 07:21
  PROŠEK = CROŠEK , HLANJAK = FRIŠKOŽDER, PALAČINKE = PAPAČINKE
 4. avatar
  vinko
  28.01.2014. 09:09
  Nedavno sam predlozio rijec "svebris" umjesto papirnate kuhinjski ubrusi i zanima me zasto se nije prihvaceno?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh