« Seks
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SIVA ZONA

Ovisnost o seksu - bolest ili izgovor?

POGLEDAJTE VIDEO - Psiholozi i sami nisu sigurni postoji li zapravo ovisnost o seksu

(Shutterstock)
Više o

seks

,

ovisnost o seksu

,

Jesse James

U medijima u posljednje vrijeme često čitamo o slavim osobama koje su zbog navodne ovisnosti o seksu mjesecima pa i godinama varale svoje supruge. Jesse James, Tiger Woods i David Duchovny tako su otvoreno pristali na profesionalno liječenje od ovisnosti o seksu uz argument da je njihova kronična nevjera uzrok psihičkog poremećaja.

Istovremeno, znanstvenici se već dugo prepiru oko stvarnog postojanja te ovisnosti, a jedinstveno stajalište i zaključak klasične medicine zapravo ne postoji.

Također, ne postoji statistika koja bi pokazala koliko ljudi boluje od tog poremećaja. Pretpostavlja se da ovisnost zahvaća oko 1% stanovnika neke zemlje pri čemu su podjednako pogođeni muškarci i žene.

"Oboljeli su u neprestanoj potrazi za novim seksualnim uzbuđenjem i u potpunosti gube kontrolu nad svojim životima. Ovisnost upravlja njihovim tijelom i umom, uništava brakove, sretne veze, društvene odnose, a može dovesti i do samoubojstva", tvrdi struja psihologa koja ovisnost o seksu smatra ozbiljnim i opasnim oboljenjem.

S druge strane, podjednako obrazovani i priznati stručnjaci upozoravaju: "Ne postoje istraživanja koja dokazuju da se radi o bolesti. Sam pojam ovisnosti o seksu je vrlo praktičan i može se koristiti kao izgovor za neodgovorno ponašanje prema partneru i u javnosti."

Bilo kako bilo, javna priznanja slavnih osoba otvorila su brojne rasprave o temi o kojoj se donedavno nije puno znalo ni pisalo. Od svega najviše koristi imaju klinike koje liječe ovisnost o seksu jer od "nove bolesti" jako dobro zarađuju, a samo je pitanje vremena kada će se na tržištu pojaviti prvi lijek za ovisnost o seksu.

15.04.2010. 09:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh