« Seks
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠTO? ILI TKO?

Ovisni ste o seksu ili o seksu s određenom osobom?

Ovisnost o seksu je dokazana pojava, ali postoji i ovisnost o seksu s točno određenom osobom koja vodi do jednako teške životne situacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ovisnost o seksu

Kada vam netko kaže kako između dvije osobe ima 'kemije' nije daleko od istine, a zbog toga i usporedba seksa i droge uopće nije daleko od istine. Kemijska povezanost između dvije osobe zaista može biti vrlo jaka, ali upravo zbog toga i destruktivna.

Ako osjetite onu iskonsku, snažnu potrebu za seksom to može značiti da osjećate nešto slično potrebi za drogom kod ovisnika, a u tom slučaju vjerojatno nećete razmišljati o posljedicama kao niti o cijeni. Prepoznajete li se negdje u tom opisu? Ako je odgovor da moguće je da ste ovisni o seksu, a možda ste razvili i preferenciju za točno određenog 'dilera'.

Ovisnost o seksu je dokazana pojava, ali postoji i ovisnost o seksu s točno određenom osobom, piše tportal. Kao i svaka ovisnost i ova može biti vrlo štetna za vaše zdravlje, kako fizičko tako i psihičko. Evo nekoliko simptoma i činjenica:

Ženama je teže

Neki bi rekli začudo, ali žene se na seks navuku lakše od muškaraca. Razlog je, pogađate, kemija. Tijekom i nakon seksa žensko tijelo otpušta hormon oksitocin koji je odgovoran za povezivanje između osoba. To, kao i droga, može dovesti do 'zamračenja' ženskog uma koji, usprkos tomu što prema trenutnom partneru ne gaje prave osjećaje, može pomisliti da se radi o 'onom pravom'. No, radi se samo o jakoj kemiji. Ukoliko se tijelo navikne na često otpuštanje oksitocina, opet kao i kod droge, može se razviti ovisnost.

Somebody stop me!

Ako u nekom trenutku osjetite da je odnos u kojem se nalazite loš i ne čini vas sretnima, ali ipak ne odlazite, znate da imate problem. Radi se o onom osjećaju kada vam je jasno da to nije dobro za vas, ali je seks toliko dobar da mislite kako ne možete bez njega. U tom slučaju trebali bi se zabrinuti i dobro promisliti što vam je činiti.

Bilo kuda, seks stalno i svuda

Ovisnici o seksu stalno razmišljaju o seksu, a oni koji su ovisni o seksu s određenom osobom očito su ovisni upravo o seksu s tom osobom. Neprestano razmišljanje o seksu je problem koji samo pojačava ovisnost jer se, i ovaj put je u pitanju kemija, dok ste uzbuđeni u tijelu također otpuštaju hormoni i dolazi do nastanka začaranog kruga. Kroz glavu vam prolaze scene od protekle noći, odsutni ste i potpuno dekoncentrirani što počinje utjecati na svakodnevni život.

Znate da je loše, a tako se i osjećate

Djelomično vam je jasno da ste zaglavili u lošoj situaciji, ali kontrola nad njom vam izmiče jer to je jednostavno jače od vas. Upravo to što se svjesni svega je razlog što se osjećate loše. S jedne strane znate da morate prestati jer je to štetno za vas, a s druge vidite da ne možete. Prema tvrdnjama psihologa takva situacija može potpuno narušiti osobnost, a time se otvara put razvoju raznih mentalnih poremećaja jer u tim situacijama nesvjesno sami sebe počinjete kažnjavati zbog grižnje savjesti.

Još samo jednom...

Ako postoji ijedan klišej vezan za ovisnost to je tvrdnja 'samo još jednom i prestajem!' Svakom ovisniku dobro poznato obećanje. Ukoliko ste počeli razmišljati na taj način to jasno pokazuje da ste svjesni štetnosti svog ponašanja, ali niste ga u mogućnosti kontrolirati. To je problem jer poznato je da 'samo još jednom' postaje još jednom, pa još jednom i tako u nedogled. Ovisnik donosi odluku, a zatim ju svjesno prekrši jer mu je potrebno još no time u stvari obezvrjeđuje sam sebe i tone još dublje u ovisnost.

Ovisnost je ovisnost i ne valja ju podcjenjivati no, da ne bude sve baš potpuno crno, zamislite kako je tek onima koji do 'droge' ne mogu doći baš svaki put kad požele... Šalu na stranu, prestanite razmišljati o seksu!

09.02.2010. 00:28:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh