« Znanost
objavljeno prije 12 godina
BIJELI PATULJAK

Ovako će izgledati umiranje Zemlje

Znanstvenici promatraju proces uništenja egzoplanete slične Zemlji od strane bijelog patuljka

Bijeli patuljak
Bijeli patuljak (NASA)
Više o

Zemlja

,

egzoplaneti

,

bijeli patuljak

,

uništenje Zemlje

Astrofizičari sa sveučilišta Warwick pronašli su četiri bijela patuljka okružena prašinom za koju su zaključili da potječe od ostataka planeta. Bijeli patuljci, astronomski objekti koji nastaju nakon smrti zvijezda, u svojoj atmosferi imaju kisik, magnezij, željezo i silicij, četiri elementa koja čine 93% naše planete.

Ovi ostaci zapravo su dokaz da su ove male, guste zvijezde okružene leševima svjetova koje su, figurativno rečeno, pojele.

Boris Gansicke, autor istraživanja tvrdi da je ovo što gledamo danas zapravo daleka budućnost naše Zemlje. "Kada zvijezde, poput našeg Sunca, dođu do kraja svog života, one će se, kada im nuklearno gorivo bude na izmaku, proširiti i postati crveni divovi. Kada se to dogodi u našem Sunčevom sustavu, Sunce će progutati unutrašnje planete Merkur i Veneru. Nejasno je hoće li Sunce progutati i Zemlju kada bude bilo u toj divovskoj fazi - ali čak i da preživi, površina naše planete bit će spržena.", objašnjava Gansicke.

Nadalje, tijekom transformacije Sunca u bijelog patuljka, Sunce će izgubiti na masi i sve će se planete zapravo udaljiti, što će poremetiti orbite i dovesti do sudara, što će vjerojatno formirati velike količine asteroida. Jupiter je jedini za kojeg bi se sa sigurnošću reći da može preživjeti cijelu ovu kataklizmu.

Značajan pronalazak je i činjenica da materijal oko bijelih patuljaka sadrži vrlo nizak postotak ugljika, koji je inače karakterističan za Zemlju i slične stjenovite planete koje se nalaze u orbitama blizu Sunca. Ovo istraživanje je prvo u kojem su dobiveni takvi rezultati, što predstavlja jasan dokaz da su ove zvijezde nekad imale barem jednu stjenovitu planetu u svom sustavu.

Atmosfera bijelog patuljka obično se sastoji od vodika i/ili helija, tako da se teški elementi koji su privučeni u atmosferu u roku od nekoliko dana privučeni u jezgru patuljka.

Posebnu su pažnju posvetili jednom specifičnom bijelom patuljku, oznake PG0843+516. On se isticao velikim udjelom željeza, nikla i sumpora u atmosferi, što je znanstvenike nagnalo na zaključak da upravo promatraju proces gutanja materijala iz jezgre stjenovite planete.

07.05.2012. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh