« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
IZLOŽBA

Otvoreno XI. trijenale hrvatskog kiparstva

Osim izložbe žiriranih radova na trijenalu je postavljena i samostalna izložba dobitnika Velike nagrade X. trijenala hrvatskog kiparstva Predraga Pavića

Trijenale predstavlja 122 autora
Trijenale predstavlja 122 autora (Arhiva)
Više o

Gliptoteka HAZU

,

Trijenale hrvatske keramike

,

Boris Magaš

Nacionalna trijenalna izložba skulpture, koja hrvatskoj javnosti predstavlja ostvarenja s područja suvremene kiparske umjetnosti, nastala u protekle tri godine "XI. trijenale hrvatskog kiparstva", otvoreno je danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a otvorio ga je tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU Boris Magaš.

Ove godine na više od 2700 četvornih metara na temu "Idealnost koncepta - realnost izvedbe" predstavljeni su radovi 122 autora i 160 djela.

Osim izložbe žiriranih radova na trijenalu je postavljena i samostalna izložba dobitnika Velike nagrade X. trijenala hrvatskog kiparstva Predraga Pavića.

Otvarajući izložbu Boris Magaš je istaknuo da je Hrvatska, iako mala zemlja s malim brojem ljudi, da je hrvatski narod dao doprinos razvoju europskoga i nacionalnog iskaza te preko skulpture verificirao sebe, a verificirajući svoje postojanje potvrđivao svoju kreativnost.

Naglasio je kako ovo trijenale treba iskazati one vrijednosti koje su kroz povijest tradicijom i stoljećima uvijek postojale.

Zamjenica predsjednika i upraviteljica Gliptoteke HAZU Arijana Kralj naglasila je kako je fascinantna potvrda da se ova zemlja s relativno malim brojem stanovnika može iskazati takvim rasponom kvaliteta i snagom svih generacija likovnih umjetnika. "Zaista ove izložbe svojom kvalitetom bi mogle biti reprezenti velikih zemalja", dodala je.

Smatra kako je riječ o izložbi hrvatskog potencijala, jer predstavlja djela autora, koji su bili ili jesu studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, Umjetničke akademije u Splitu i Pedagoške akademije u Osijeku.

Predstavljajući tematsku cjelinu ovogodišnjeg trijenala autorica Blaženka Perica kazala je kako sučeljavanje nacrta i konačnog djela podastiru zanimljiv uvid u kiparsku i umjetničku praksu u cjelini.

Naglasila je da mogućnost provedbe koncepta i predmetna realizacija djela iznosi na vidjelo način rada pojedinih umjetnika na konkretnim primjerima odnosno djelima kod kojih nerijetko nastaju otkloni od prvotnih zamisli.

Danas će biti dodijeljene nagrade trijenala - Velika nagrada trijenala, tri jednako vrijedne nagrade trijenala, Nagrada AICA-e (Međunarodnog društva likovnih kritičara), Nagrada kiparskog simpozija Dubrava te nagrada posjetitelja Centra Kaptol.

Katalog izložbe bit će predstavljen 15. rujna, a izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza.

30.06.2012. 16:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh